Jednoduchá pomerančová marmeláda
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 531 kcal
- Sacharidy 137 g
- Tuky 0 g
- Sodík 1 mg
- Bílkoviny 1 g
- Uhlovodany 137 g
- Cholesterol 0 mg
- Draslík 183.5 mg
- Vláknina 4800 mg
- Vitamín A 4800 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 53.2 mg
- Vitamín E 0.2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 0.2 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Pomeranče omyjeme pod tekoucí vodou. Každý pomeranč rozřízneme na půlky a ručním odšťavňovačem vymačkáme šťávu. Dáme ji do misky. Pomerančovou kůru nakrájíme na tenké nudličky, které ponoříme do pomerančové šťávy. Misku přikryjeme a necháme celou noc odležet.
-
2
Šťávu z misky přelijeme do hrnce a na sporáku na silnějším ohni za občasného promíchání vaříme 120 minut. Následovně změříme objem tekutiny. Na každý 1/4litr přisypeme 230 g cukru. Hrnec opět vrátíme na sporák a zase s občasným mícháním povaříme 30-40 minut.
-
3
Hrnec s marmeládou stáhneme ze sporáku a zpěníme rychlým mícháním.
-
4
Teplou marmeládu naléváme do připravených sklenic, které víčky pevně uzavřeme. Naplněné sklenice obrátíme víčky dolů a necháme vychladnout. Po dobu chlazení sklenice otáčíme, aby se tenké nudličky pomerančové kůry rozložily po celé sklenici. Uskladňujeme na studeném tmavém místě.