Kompotovaná dýně s citronem
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 353 kcal
- Sacharidy 88 g
- Tuky 0 g
- Sodík 8 mg
- Bílkoviny 2 g
- Uhlovodany 88 g
- Cholesterol 0 mg
- Draslík 491.9 mg
- Vláknina 3753.3 mg
- Vitamín A 3753.3 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 34.3 mg
- Vitamín E 1.4 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 1.2 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Použijeme zelenou dýni. Nakrájíme ji na pruhy, oloupeme a měkkou dužinu vyškrábeme. Pokrájíme ji na oddélníkové kousky a vložíme do poloviny množství vody smíchané s octem. Odložíme a necháme namáčet 24 hodin.
-
2
Poté scedíme, necháme okapat a dýni vložíme do zbytku vody svařené s cukrem. Přivedeme znovu k varu a vaříme, až dýně dostane sklovitý vzhled.
-
3
Citron a pomeranč důkladně omyjeme, kůru nakrájíme na nudličky a společně s hřebíčkem a šťávou vymačkanou z půlky citronu přidáme k dýni. Vše rozdělíme do sklenic a důkladně zavíčkujeme. Urovnáme na mřížku zavařovacího hrnce a při teplotě 100 °C sterilujeme po dobu 5 minut. Po vychladnutí vyjmeme a uchováme ve studené a temné místnosti.