Žitné vdolečky s mlékem

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 65 minut
Počet porcí: 7

Suroviny

  • 80 g Máslo čerstvé
  • 30 g Droždí
  • 40 g Hera
  • 750 g Mouka žitná
  • 1 kávová lžička Sůl
  • 1 ks Vejce slepičí
  • 1.2 l Mléko plnotučné
  • 1 polévková lžíce Cukr krupice
  • 2.5 polévková lžíce Olej slunečnicový
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 623 kcal
  • Sacharidy 85 g
  • Tuky 26 g
  • Sodík 281 mg
  • Bílkoviny 23 g
  • Uhlovodany 3 g
  • Cholesterol 65.9 mg
  • Draslík 122.6 mg
  • Vláknina 314.3 mg
  • Vitamín A 314.3 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 0 mg
  • Vitamín E 2.2 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 1086.5 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Do mísy prosejeme mouku, uděláme do ní dolík, do kterého rozdrobíme kvasnice s lžičkou cukru, přidáme 1 dl vlažného mléka a necháme vzejít kvásek. Když vzejde, přidáme k mouce sůl, rozehřátou Heru, vejce, 400 ml vlažného mléka, promícháme a těsto dobře propracujeme. Těsto zakryjeme a necháme v teple vykynout.

  • 2

    Vykynuté těsto dáme na vál, lžící nebo nožem odkrajujeme kousky, ze kterých vytvoříme malé kulaté vdolečky. Ty necháme chvilku odležet, poté je poklademe na plech vytřený olejem a dáme do předehřáté trouby péct. Pečeme při 190°C přibližně 20-30 minut dozlatova. V hrnci si přivedeme k varu zbylé mléko a potom ho odstavíme z plotny.

  • 3

    Upečené vdolky ponoříme na několik sekund do vařícího mléka, dáme je na mísu, přelijeme rozpuštěným máslem a podáváme.

Komentáře k receptu