Žitné vdolečky s mlékem
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 623 kcal
- Sacharidy 85 g
- Tuky 26 g
- Sodík 281 mg
- Bílkoviny 23 g
- Uhlovodany 3 g
- Cholesterol 65.9 mg
- Draslík 122.6 mg
- Vláknina 314.3 mg
- Vitamín A 314.3 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 0 mg
- Vitamín E 2.2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 1086.5 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Do mísy prosejeme mouku, uděláme do ní dolík, do kterého rozdrobíme kvasnice s lžičkou cukru, přidáme 1 dl vlažného mléka a necháme vzejít kvásek. Když vzejde, přidáme k mouce sůl, rozehřátou Heru, vejce, 400 ml vlažného mléka, promícháme a těsto dobře propracujeme. Těsto zakryjeme a necháme v teple vykynout.
-
2
Vykynuté těsto dáme na vál, lžící nebo nožem odkrajujeme kousky, ze kterých vytvoříme malé kulaté vdolečky. Ty necháme chvilku odležet, poté je poklademe na plech vytřený olejem a dáme do předehřáté trouby péct. Pečeme při 190°C přibližně 20-30 minut dozlatova. V hrnci si přivedeme k varu zbylé mléko a potom ho odstavíme z plotny.
-
3
Upečené vdolky ponoříme na několik sekund do vařícího mléka, dáme je na mísu, přelijeme rozpuštěným máslem a podáváme.