Neslazený mošt z čerstvých švestek
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 230 kcal
- Sacharidy 57 g
- Tuky 1 g
- Sodík 1 mg
- Bílkoviny 4 g
- Uhlovodany 57 g
- Cholesterol 0 mg
- Draslík 785 mg
- Vláknina 14000 mg
- Vitamín A 14000 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 47.5 mg
- Vitamín E 1.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 0.9 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Dobře zralé švestky omyjeme, otrháme stopky, vypeckujeme a rozmačkáme. V kastrolu podlijeme trochou vody a zvolna zahřejeme na teplotu 70 °C. Mezitím občas promícháme. Poté prolisujeme a necháme stát, dokud se neusadí kal.
-
2
Přecedíme přes plátno nebo čistou šťávu stáčíme gumovou hadičkou. Rozlijeme do lahví a převážeme dvojitým celofánem. Lahve urovnáme na mřížku zavařovacího hrnce a při teplotě 80 °C sterilujeme po dobu 20 minut. Mošt vyjmeme, necháme vychladnout a uložíme na studeném a temném místě.