Neslazený mošt z čerstvých švestek

Hodnocení 1x 1x
Čas přípravy: 55 minut
Počet porcí: 6

Suroviny

  • 200 ml Voda pitná
  • 3 kg Švestky
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 230 kcal
  • Sacharidy 57 g
  • Tuky 1 g
  • Sodík 1 mg
  • Bílkoviny 4 g
  • Uhlovodany 57 g
  • Cholesterol 0 mg
  • Draslík 785 mg
  • Vláknina 14000 mg
  • Vitamín A 14000 mg
  • Vitamín B6 0.2 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 47.5 mg
  • Vitamín E 1.3 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 0.9 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Dobře zralé švestky omyjeme, otrháme stopky, vypeckujeme a rozmačkáme. V kastrolu podlijeme trochou vody a zvolna zahřejeme na teplotu 70 °C. Mezitím občas promícháme. Poté prolisujeme a necháme stát, dokud se neusadí kal.

  • 2

    Přecedíme přes plátno nebo čistou šťávu stáčíme gumovou hadičkou. Rozlijeme do lahví a převážeme dvojitým celofánem. Lahve urovnáme na mřížku zavařovacího hrnce a při teplotě 80 °C sterilujeme po dobu 20 minut. Mošt vyjmeme, necháme vychladnout a uložíme na studeném a temném místě.

Komentáře k receptu