Zelňačka ze sladkého zelí
Suroviny
- 200 g Anglická slanina
- 350 g Brambory
- 300 g Zelí hlávkové bílé
- 1 kávová lžička Paprika mletá sladká
- 0.5 kávová lžička Paprika mletá pálivá
- 0.5 kávová lžička Majoránka
- 2 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
- 1 ks Cibule
- 1 ks Mrkev kořen
- 1 ks Bobkový list
- 1.2 l Voda pitná
- 1 polévková lžíce Máslo čerstvé
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 363 kcal
- Sacharidy 21 g
- Tuky 113 g
- Sodík 840 mg
- Bílkoviny 10 g
- Uhlovodany 18 g
- Cholesterol 40 mg
- Draslík 642.4 mg
- Vláknina 11652.2 mg
- Vitamín A 11652.2 mg
- Vitamín B6 0.5 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 39.7 mg
- Vitamín E 0.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 9.8 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Brambory a mrkev oloupeme, omyjeme, brambory pokrájíme na kostky, mrkev na plátky. Čerstvé zelí očistíme, omyjeme, rozkrojíme na polovinu, odkrojíme košťál a zelí pokrájíme na tenké nudličky. Zelí, brambory a mrkev dáme do hrnce, zalijeme vodou a přivedeme k varu. Snížíme teplotu, přidáme sůl, pepř, bobkový list a pomalu vaříme 20 minut.
-
2
Mezitím nakrájíme na kostičky oloupanou cibuli a anglickou slaninu. V pánvi rozehřejeme máslo, na něm zpěníme cibuli, přidáme slaninu a usmažíme dozlatova. Nakonec přimícháme sladkou a pálivou papriku a hned vše vyklopíme do polévky. Omyjeme čerstvou majoránku, vodu setřepeme, lístky odrhneme a dáme do polévky, dochutíme solí, povaříme 1-2 minuty a podáváme.