Rybí kousky zapečené s bramborovou kaší
Suroviny
- 115 g Máslo čerstvé
- 50 g Petržel - nať
- 800 g Treska aljašská
- 50 g Estragon
- 100 ml Mléko polotučné
- 500 ml Smetana 33% (šlehačka)
- 250 ml Víno bílé
- 500 ml Vývar rybí
- 250 ml Noilly Prat
- 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
- 2 kávová lžička Sůl mořská
- 5 ks Brambory
- 2 ks Vaječný žloutek slepičí
- 4 ks Šalotka
- 2 polévková lžíce Citronová šťáva
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1236 kcal
- Sacharidy 65 g
- Tuky 74 g
- Sodík 1581 mg
- Bílkoviny 55 g
- Uhlovodany 60 g
- Cholesterol 433.6 mg
- Draslík 2496.3 mg
- Vláknina 7992.3 mg
- Vitamín A 7992.3 mg
- Vitamín B6 2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 61.7 mg
- Vitamín E 1.9 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 43.2 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Dobře umyté brambory vaříme ve slané vodě 15-20 minut doměkka. Ještě horké je oloupeme a rozmačkáme na kaši. Do brambor vmícháme 100 g másla, sůl, horké mléko a žloutky.
-
2
Oloupeme a nadrobno nakrájíme šalotky. V rendlíku rozehřejeme 15 g másla, přidáme nakrájené šalotky, které za stálého míchání na velmi mírném ohni necháme zesklovatět. Zalijeme vínem a vermutem a vaříme, dokud se objem tekutin nezmenší na polovinu. Přilijeme 500ml rybího vývaru a omáčku opět svaříme na polovinu. Přidáme šlehačku a za stálého míchání pokračujeme ve vaření, dokud omáčka nezíská konzistenci tekutého krému. Osolíme ji, opepříme a přecedíme přes jemné síto.
-
3
Rybí maso nakrájíme na malé, stejně velké kousky, které osolíme, opepříme, a smícháme s rybím krémem. Přidáme citrónovou šťávu, estragon a petrželku. Směs nalijeme do zapékací mísy, aby se uchovala šťáva vytékající ze syrové ryby a maso neztratilo chuť.
-
4
Na rybí směs navrstvíme bramborovou kaši a pečeme v troubě předehřáté na 180°C přibližně 20 minut dozlatova.
-
5
Podáváme s hráškem, špenátem nebo zeleninovým salátem.