Bramborová krémová polévka s hráškem
Suroviny
- 300 g Brambory
- 150 g Hrách loupaný
- 0.5 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Majoránka
- 1 kávová lžička Majoránka
- 1 ks Cibule
- 2 stroužek Česnek
- 4 dl Voda pitná
- 1.5 dl Bujón hovězí
- 1 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 1 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
- 0.5 polévková lžíce Sádlo škvařené
- 1 polévková lžíce Kerblík
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 248 kcal
- Sacharidy 35 g
- Tuky 6 g
- Sodík 7367 mg
- Bílkoviny 14 g
- Uhlovodany 16 g
- Cholesterol 7.2 mg
- Draslík 467.6 mg
- Vláknina 7182.2 mg
- Vitamín A 7182.2 mg
- Vitamín B6 0.3 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 9.7 mg
- Vitamín E 0 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 9.3 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Několik hodin před vařením polévky promyjeme loupaný žlutý hrách, dáme do hrnce s vodou (4 dl) a necháme nabobtnat. Potom jej v té samé vodě s 0.5 lžičkou soli a 0.5 lžičkou majoránky uvaříme doměkka. Vaříme přibližně 45 minut.
-
2
Mezitím oloupeme a omyjeme brambory. Nakrájíme je na kostičky, dáme do hrnce, zalijeme 1.5 dl bujónu a vaříme přibližně 20 minut doměkka.
-
3
Uvařený hrách scedíme z přebytečné vody a dáme do mísy. Uvařené brambory vyjmeme sítem, přidáme je k hrachu a směs rozmixujeme na kaši, kterou rozmícháme ve vývaru a přivedeme znovu k varu.
-
4
Oloupanou cibuli drobně pokrájíme. V pánvi rozpálíme sádlo s máslem a cibuli zpěníme. Přimícháme 1 lžíci hladké mouky a usmažíme světlou jíšku, kterou zamícháme do polévky. Přidáme ještě 1 lžičku majoránky, dochutíme solí a pomalu vaříme 5-7 minut. Oloupaný a prolisovaný česnek s omytým, drobně pokrájeným kerblíkem zamícháme před dovařením do polévky a podáváme.