Bramborová krémová polévka s hráškem

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 85 minut
Počet porcí: 5

Suroviny

  • 300 g Brambory
  • 150 g Hrách loupaný
  • 0.5 kávová lžička Sůl
  • 0.5 kávová lžička Sůl
  • 0.5 kávová lžička Majoránka
  • 1 kávová lžička Majoránka
  • 1 ks Cibule
  • 2 stroužek Česnek
  • 4 dl Voda pitná
  • 1.5 dl Bujón hovězí
  • 1 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • 1 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
  • 0.5 polévková lžíce Sádlo škvařené
  • 1 polévková lžíce Kerblík
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 248 kcal
  • Sacharidy 35 g
  • Tuky 6 g
  • Sodík 7367 mg
  • Bílkoviny 14 g
  • Uhlovodany 16 g
  • Cholesterol 7.2 mg
  • Draslík 467.6 mg
  • Vláknina 7182.2 mg
  • Vitamín A 7182.2 mg
  • Vitamín B6 0.3 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 9.7 mg
  • Vitamín E 0 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 9.3 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Několik hodin před vařením polévky promyjeme loupaný žlutý hrách, dáme do hrnce s vodou (4 dl) a necháme nabobtnat. Potom jej v té samé vodě s 0.5 lžičkou soli a 0.5 lžičkou majoránky uvaříme doměkka. Vaříme přibližně 45 minut.

  • 2

    Mezitím oloupeme a omyjeme brambory. Nakrájíme je na kostičky, dáme do hrnce, zalijeme 1.5 dl bujónu a vaříme přibližně 20 minut doměkka.

  • 3

    Uvařený hrách scedíme z přebytečné vody a dáme do mísy. Uvařené brambory vyjmeme sítem, přidáme je k hrachu a směs rozmixujeme na kaši, kterou rozmícháme ve vývaru a přivedeme znovu k varu.

  • 4

    Oloupanou cibuli drobně pokrájíme. V pánvi rozpálíme sádlo s máslem a cibuli zpěníme. Přimícháme 1 lžíci hladké mouky a usmažíme světlou jíšku, kterou zamícháme do polévky. Přidáme ještě 1 lžičku majoránky, dochutíme solí a pomalu vaříme 5-7 minut. Oloupaný a prolisovaný česnek s omytým, drobně pokrájeným kerblíkem zamícháme před dovařením do polévky a podáváme.

Komentáře k receptu