Zejbišské jidáše s medem
Suroviny
- 120 g Máslo čerstvé
- 100 g Med včelí
- 15 g Sůl
- 60 g Cukr krupice
- 50 g Droždí
- 0.5 kávová lžička Skořice mletá
- 1 ks Vejce slepičí
- 1 ks Cukr vanilka
- 4 dl Mléko plnotučné
- 1 kg Mouka pšeničná hladká T 650
- 3 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
- 1 polévková lžíce Citronová kůra
- 0.5 polévková lžíce Citronová šťáva
- 1 polévková lžíce Pomerančová kůra
- 3 polévková lžíce Olej slunečnicový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 950 kcal
- Sacharidy 154 g
- Tuky 26 g
- Sodík 1283 mg
- Bílkoviny 25 g
- Uhlovodany 29 g
- Cholesterol 71.6 mg
- Draslík 243.9 mg
- Vláknina 11699.5 mg
- Vitamín A 11699.5 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 3.3 mg
- Vitamín E 1.4 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 438.5 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Do mísy prosejeme 1 kg hladké mouky, do které zamícháme 15 g soli. Do mouky uděláme důlek, do kterého rozdrobíme 50 g kvasnic. Ke kvasnicím přisypeme 60 g cukru, 1 vanilkový cukr, 100 g medu (tekutého), 120 g měkkého másla, po jedné lžíci nastrouhané citrónové a pomerančové kůry, 0.5 lžíce citrónové šťávy, 0.5 lžičky skořice, vlažné mléko (3-4 dl) a vejce. Vše promícháme a těsto dobře vypracujeme. Mléko při promíchání těsta přiléváme podle potřeby, těsto by mělo být polotuhé (téměř jak na knedlík). Vypracované těsto poprášíme moukou, zakryjeme čistou utěrkou a necháme 1 hodinu kynout na teplém místě.
-
2
Vykynuté těsto dáme na pomoučený vál, odkrajujeme z něj kousky (větší jak polévková lžíce). Z každého kousku vyválíme váleček. Ze dvou spletených válečků vytvoříme například věneček. Vytvarované těsto pokládáme na olejem vymazaný plech a necháme asi 10 minut kynout. Potom jidáše potíráme rozšlehaným vejcem a pečeme v předehřáté troubě na 190 °C přibližně 20-25 minut dozlatova.
-
3
Upečené jidáše necháme vychladnout a podáváme.