Zejbišské jidáše s medem

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 45 minut
Počet porcí: 6

Suroviny

  • 120 g Máslo čerstvé
  • 100 g Med včelí
  • 15 g Sůl
  • 60 g Cukr krupice
  • 50 g Droždí
  • 0.5 kávová lžička Skořice mletá
  • 1 ks Vejce slepičí
  • 1 ks Cukr vanilka
  • 4 dl Mléko plnotučné
  • 1 kg Mouka pšeničná hladká T 650
  • 3 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
  • 1 polévková lžíce Citronová kůra
  • 0.5 polévková lžíce Citronová šťáva
  • 1 polévková lžíce Pomerančová kůra
  • 3 polévková lžíce Olej slunečnicový
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 950 kcal
  • Sacharidy 154 g
  • Tuky 26 g
  • Sodík 1283 mg
  • Bílkoviny 25 g
  • Uhlovodany 29 g
  • Cholesterol 71.6 mg
  • Draslík 243.9 mg
  • Vláknina 11699.5 mg
  • Vitamín A 11699.5 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 3.3 mg
  • Vitamín E 1.4 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 438.5 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Do mísy prosejeme 1 kg hladké mouky, do které zamícháme 15 g soli. Do mouky uděláme důlek, do kterého rozdrobíme 50 g kvasnic. Ke kvasnicím přisypeme 60 g cukru, 1 vanilkový cukr, 100 g medu (tekutého), 120 g měkkého másla, po jedné lžíci nastrouhané citrónové a pomerančové kůry, 0.5 lžíce citrónové šťávy, 0.5 lžičky skořice, vlažné mléko (3-4 dl) a vejce. Vše promícháme a těsto dobře vypracujeme. Mléko při promíchání těsta přiléváme podle potřeby, těsto by mělo být polotuhé (téměř jak na knedlík). Vypracované těsto poprášíme moukou, zakryjeme čistou utěrkou a necháme 1 hodinu kynout na teplém místě.

  • 2

    Vykynuté těsto dáme na pomoučený vál, odkrajujeme z něj kousky (větší jak polévková lžíce). Z každého kousku vyválíme váleček. Ze dvou spletených válečků vytvoříme například věneček. Vytvarované těsto pokládáme na olejem vymazaný plech a necháme asi 10 minut kynout. Potom jidáše potíráme rozšlehaným vejcem a pečeme v předehřáté troubě na 190 °C přibližně 20-25 minut dozlatova.

  • 3

    Upečené jidáše necháme vychladnout a podáváme.

Komentáře k receptu