Brambory jinak
Suroviny
- 400 g Brambory
- 20 g Ořechy vlašské
- 20 g Mandle loupané
- 2 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Paprika mletá sladká
- 0.5 kávová lžička Paprika mletá pálivá
- 6 kávová lžička Pepř 4 barev
- 0.5 kávová lžička Pepř bílý
- 2 ks Vaječný žloutek slepičí
- 0.22 l Olej fritovací
- 8 dl Voda pitná
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 553 kcal
- Sacharidy 16 g
- Tuky 52 g
- Sodík 485 mg
- Bílkoviny 5 g
- Uhlovodany 16 g
- Cholesterol 148.1 mg
- Draslík 368.3 mg
- Vláknina 13537.9 mg
- Vitamín A 13537.9 mg
- Vitamín B6 0.3 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 9.4 mg
- Vitamín E 0.4 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 3.1 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Omyté brambory oloupeme, nakrájíme na kostky, dáme do hrnce s 8 dl vody, lžičkou soli a uvaříme doměkka. Uvařené scedíme a rozmačkáme na kaši.
-
2
Přidáme k nim nastrouhané oříšky, mandle, žloutky, pepř, papriku sladkou i pálivou a uhněteme bramborové těsto. Lžící vykrajujeme hromádky, v dlaních vytvoříme kuličky, které usmažíme v rozpáleném oleji ve fritovacím hrnci dozlatova. Bramborové kuličky vyjmeme a necháme okapat na papírové utěrce.
-
3
Syrové brambory se zdravou slupkou, stejné velikosti a oválného tvaru, dobře omyjeme a osušíme. Spirálovým kráječem z brambor vytvoříme spirálky, které vložíme do rozpáleného oleje ve fritovacím hrnci a usmažíme je dozlatova. V sítu je necháme okapat, posypeme je solí a čerstvě pomletým pepřem 4 barev. Bramborové kuličky a bramborové spirálky poklademe na velkou mísu a servírujeme je teplé i studené.