Želé z jablek

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 85 minut
Počet porcí: 68

Suroviny

  • 500 g Cukr želírovací
  • 80 ml Citronová šťáva
  • 1.5 l Voda pitná
  • 2 kg Jablka
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 44 kcal
  • Sacharidy 11 g
  • Tuky 0 g
  • Sodík 1 mg
  • Bílkoviny 0 g
  • Uhlovodany 11 g
  • Cholesterol 0 mg
  • Draslík 32.9 mg
  • Vláknina 1127.1 mg
  • Vitamín A 1127.1 mg
  • Vitamín B6 0 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 1.9 mg
  • Vitamín E 0.1 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 0 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Omytá jablka rozkrájíme na osminy, jádřince nevykrajujeme, ale stopky odstraníme. K získání co nejvíce jablečné šťávy použijeme odšťavňovač, podle návodu výrobce a 45 minut odšťavňujeme. Nemáme-li odšťavňovač, nakrájená jablka, citronovou šťávu a vodu přivedeme k varu na slabém plameni a 30 minut vaříme. Rozvařená jablka nalijeme do síta na těstoviny s vlhkou utěrkou a necháme šťávu vykapat do hrnce nebo mísy. Více šťávy dostaneme, pokud utěrku nad hrnec nebo mísu zavěsíme. Chceme-li čiré želé, odkapanou šťávu necháme přes noc usadit a ráno opatrně slijeme, aby usazenina zůstala na dně.

  • 2

    Z odkapané šťávy odměříme 1,5 l, vmícháme želírovací cukr 3+1 a za neustálého míchání vaříme 4 minuty. Uděláme želírovací zkoušku a dopadne-li dobře, želé plníme do sklenic se šroubovacími vičky.

Komentáře k receptu