Želé z jablek
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 44 kcal
- Sacharidy 11 g
- Tuky 0 g
- Sodík 1 mg
- Bílkoviny 0 g
- Uhlovodany 11 g
- Cholesterol 0 mg
- Draslík 32.9 mg
- Vláknina 1127.1 mg
- Vitamín A 1127.1 mg
- Vitamín B6 0 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 1.9 mg
- Vitamín E 0.1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 0 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Omytá jablka rozkrájíme na osminy, jádřince nevykrajujeme, ale stopky odstraníme. K získání co nejvíce jablečné šťávy použijeme odšťavňovač, podle návodu výrobce a 45 minut odšťavňujeme. Nemáme-li odšťavňovač, nakrájená jablka, citronovou šťávu a vodu přivedeme k varu na slabém plameni a 30 minut vaříme. Rozvařená jablka nalijeme do síta na těstoviny s vlhkou utěrkou a necháme šťávu vykapat do hrnce nebo mísy. Více šťávy dostaneme, pokud utěrku nad hrnec nebo mísu zavěsíme. Chceme-li čiré želé, odkapanou šťávu necháme přes noc usadit a ráno opatrně slijeme, aby usazenina zůstala na dně.
-
2
Z odkapané šťávy odměříme 1,5 l, vmícháme želírovací cukr 3+1 a za neustálého míchání vaříme 4 minuty. Uděláme želírovací zkoušku a dopadne-li dobře, želé plníme do sklenic se šroubovacími vičky.