Ďábelská omáčka podle Ramsaye

Hodnocení 0x 1x
Čas přípravy: 50 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 20 g Šalotka
  • 280 ml Víno bílé
  • 1 ks Cibule
  • 1 ks Mrkev kořen
  • 1 ks Pórek
  • 1 ks Bobkový list
  • 2 ks Celer řapíkatý
  • 1 ks Tymián čerstvý
  • 1 ks Kuřecí skelety
  • 3 špetka Pepř cayenský
  • 3 stroužek Česnek
  • 1.5 l Voda pitná
  • 650 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
  • 2 polévková lžíce Ocet vinný
  • 2 polévková lžíce Olej rostlinný
  • 2 polévková lžíce Protlak rajčatový
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 1371 kcal
  • Sacharidy 265 g
  • Tuky 9 g
  • Sodík 52 mg
  • Bílkoviny 40 g
  • Uhlovodany 22 g
  • Cholesterol 0 mg
  • Draslík 394.3 mg
  • Vláknina 31017.3 mg
  • Vitamín A 31017.3 mg
  • Vitamín B6 0.4 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 34.6 mg
  • Vitamín E 1.2 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 10 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Ve velkém rendlíku vaříme víno a bílý vinný ocet s nakrájenou šalotkou. Když se objem tekutiny zmenší na třetinu, přilijeme 200 ml hnědého kuřecího vývaru (pozor, přidaný recept je na 5 l) a svaříme vše na konzistenci omáčky. Odstavíme, podle chuti osolíme a okořeníme cayenským pepřem.

  • 2

    Omáčka je vhodná k hovězí i vepřové pečeni, v chladničce vydrží 3 dny.

  • 3

    Kuřecí vývar hnědý podle Ramsaye [47728]:

  • 4

    Kuřecí skelet rozdělený na menší kusy vložíme na pekáči do trouby, předehřáté na 200 °C a pečeme 15-20 minut. Asi 5 minut před koncem pečení posypeme skelet hladkou moukou, která přismahne, přitom do sebe vsaje přebytečný tuk a posléze zahustí vývar.

  • 5

    Mezitím nahrubo pokrájíme cibuli, pórek, mrkev a 2 řapíky celeru. Na půlky překrojíme 3 neoloupané stroužky česneku.

  • 6

    Do hrnce na rozehřátý olej vložíme pokrájenou zeleninu, snítku tymiánu a bobkový list, vše spolu za častého míchání opékáme dozlatova. Přidáme rajčatový protlak a ještě 4-5 minut opékáme, až směs dostane sytou hnědou barvu. Ke směsi v hrnci přidáme upečený skelet, studenou vodou vše zalijeme tak, aby kosti byly zakryté a s povrchu sebereme ztuhlý tuk. Uvedeme do varu, snížíme příkon tepla a vývar vaříme asi hodinu. Pěnu vzniklou při vaření pečlivě sbíráme, hotový vývar přecedíme.

  • 7

    Je vhodný jako základ omáček, polévek a dušených pokrmů. Uložený v chladničce můžeme dobře uzavřený uchovávat 1 týden, v mrazničce až 1 měsíc.

Komentáře k receptu