Smažené rybí filé s chilli přelivem
Suroviny
- 100 g Anglická slanina
- 25 g Křen
- 10 g Máslo čerstvé
- 1 ks Cibule
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 1 špetka Kari koření
- 1 špetka Paprika mletá sladká
- 1 špetka Paprika mletá pálivá
- 1 špetka Chilli koření mleté
- 1 špetka Kmín mletý
- 6 stroužek Česnek
- 0.5 dl Víno červené
- 1 kg Filé rybí
- 4 polévková lžíce Olej olivový
- 3 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká
- 2 polévková lžíce Protlak rajčatový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 459 kcal
- Sacharidy 8 g
- Tuky 21 g
- Sodík 273 mg
- Bílkoviny 109 g
- Uhlovodany 6 g
- Cholesterol 20 mg
- Draslík 170.3 mg
- Vláknina 1735.7 mg
- Vitamín A 1735.7 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 13.1 mg
- Vitamín E 0.1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 5 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Polovinu slaniny nakrájíme na kostičky, polovinu na plátky. Křen oškrábeme, omyjeme a jemně nastrouháme. Čtyři stroužky česneku oloupeme, prolisujeme, utřeme se solí a trochou chilli koření.
-
2
V misce smícháme mouku, pepř, kmín, papriku, trochu kari koření a chilli.
-
3
Oloupanou cibuli a dva stroužky česneku nastrouháme najemno, v misce je smícháme s 1 lžící oleje, rajčatovým protlakem, kari kořením, podle chuti přidáme pepř, sůl a chilli. Hustý přeliv necháme uležet alespoň 15 minut.
-
4
Jednotlivé porce rybího filé potíráme česnekem se solí a obalíme ve směsi koření a mouky.
-
5
V pánvi rozehřejeme olej a na něm filé prudce osmažíme z obou stran, při obracení pokapeme vínem.
-
6
V zapékací míse nebo pekáči vyškvaříme kostičky slaniny, pak do mísy z pánve přendáme file a přidáme k němu proužky slaniny. Vše přelijeme tukem z pánve, ve které jsme filé opékali a na každou porci filé dáme máslo. Pečeme doměkka v troubě předehřáté na 200 stupňů.
-
7
Uleželý hustý přeliv ze smíchaného česneku, cibule, koření, oleje a rajčatového protlaku krátce před koncem pečení filé ohřejeme na ohni a dochutíme nastrouhaným křenem.