Guláš z hovězího a vepřového masa se zelím
Suroviny
- 150 g Anglická slanina
- 250 g Vepřová plec
- 250 g Hovězí maso zadní
- 500 g Zelí kysané
- 2 ks Cibule
- 1 hrst Mouka pšeničná hladká
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 1 špetka Kmín drcený
- 1 špetka Paprika mletá sladká
- 1 dl Hovězí vývar základní
- 2.5 dl Zakysaná smetana
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 693 kcal
- Sacharidy 34 g
- Tuky 45 g
- Sodík 563 mg
- Bílkoviny 36 g
- Uhlovodany 7 g
- Cholesterol 138.6 mg
- Draslík 440 mg
- Vláknina 1787.7 mg
- Vitamín A 1787.7 mg
- Vitamín B6 0.4 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 4.8 mg
- Vitamín E 0.5 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 2.5 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Slaninu nakrájíme na kostičky. Cibule oloupeme a nakrájíme nadrobno. Zelí slijeme, necháme v sítu okapat a překrájíme na menší kousky. Hovězí i vepřové maso omyjeme, osušíme, nakrájíme na kostky, opepříme a osolíme.
-
2
Ve velké pánvi vyškvaříme kostičky slaniny, pak přisypeme nakrájenou cibuli a osmažíme ji dozlatova. Přidáme mletou papriku, chvíli smažíme, pak do pánve vložíme hovězí maso a prudce je opečeme za stálého míchání po všech stranách. Když pustí šťávu, zmírníme oheň, přisypeme kmín, přilijeme část vývaru a přikryté pokličkou dusíme.
-
3
Přibližně po 15 minutách přidáme do pánve vepřové maso a nakrájené zelí a pokračujeme v dušení. Za 10 minut směs v pánvi zaprášíme moukou a necháme chvíli smažit, pak za stálého míchání vlijeme zakysanou smetanu.
-
4
Guláš dochutíme pepřem a solí a ještě chvíli povaříme.