Mazanec z celozrnného těsta
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 546 kcal
- Sacharidy 78 g
- Tuky 19 g
- Sodík 192 mg
- Bílkoviny 17 g
- Uhlovodany 15 g
- Cholesterol 61.7 mg
- Draslík 134.8 mg
- Vláknina 18498.7 mg
- Vitamín A 18498.7 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 0 mg
- Vitamín E 1.2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 4.2 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Z domácí pekárny vyndáme pečicí formu. Do formy s nasazenými míchadly nalijeme vodu a olej, přisypeme smíchané oba druhy mouky. Doprostřed uděláme malý důlek a do něj rozdrobíme droždí. Do jednoho rohu formy nasypeme sůl, do protějšího rohu smíchaný krupicový a vanilkový cukr.
-
2
Pokud se u pekárny doporučuje začít suchými surovinami, vložíme je do nádoby v opačném pořadí.
-
3
Formu vložíme zpět do pekárny, nastavíme program pro míchání a kynutí těsta a pekárnu zapneme. V průběhu cyklu hnětení - míchání těsto zkontrolujeme a pokud je příliš husté, přilijeme vodu.
-
4
Když nás pekárna zvukovým signálem upozorní na možnost přidání přísad, přisypeme do těsta rozinky.
-
5
Po ukončení programu pekárnu vypneme, vyndáme z ní formu a těsto přendáme na pomoučenou pracovní plochu. Prohn+ěte ho, vytvoříme z něj mazanec a přesuneme ho na mírně vymazaný pečicí plech nebo do kulaté formy. Nahoře ho ostrým nožem nažízneme do tvaru kříže, celý potřeme rozšlehaným žloutkem a posypeme nakrájenými mandlemi.
-
6
Troubu předehřejeme na 200 stupňů a mazanec v ní pečeme přibližně 30 minut, až má zlatavou barvu. Upečený necháme pomalu vychladnout.