Koláč s vůní pomeranče
Suroviny
- 150 g Máslo čerstvé
- 300 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 125 g Smetana 33% (šlehačka)
- 90 g Cukr krupice
- 50 g Mandle mleté
- 100 ml Mléko polotučné
- 100 ml Smetana 12% (konzumní)
- 3 ks Pomeranče
- 2 ks Vaječný žloutek slepičí
- 2 ks Vejce slepičí
- 1 špetka Sůl
- 1 polévková lžíce Cukr moučkový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 342 kcal
- Sacharidy 34 g
- Tuky 20 g
- Sodík 36 mg
- Bílkoviny 7 g
- Uhlovodany 15 g
- Cholesterol 133.2 mg
- Draslík 141.6 mg
- Vláknina 4591.7 mg
- Vitamín A 4591.7 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 26.6 mg
- Vitamín E 1.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 23 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Nejprve vypracujeme hladké těsto z mouky, másla, špetky soli a kapky vody. Zabalené ve fólii necháme asi 30min odpočívat v lednici.
-
2
Poté rozválíme na plát a vyložíme jím kulatou rozvírací formu. Rozšleháme vejce se žloutky a smetanou a přidáme najemno nastrouhanou kůru ze dvou pomerančů.
-
3
Mléko s cukrem přivedeme k varu, postupně vlijeme na vejce a dobře promícháme. Přidáme mandlovou mouku a směs vlijeme na těsto.
-
4
Pečeme 20min v troubě předehřáté na 200C, poté snížíme teplotu na 170C a dalších 20-25min dopečeme.
-
5
Koláč vyjmeme, necháme vychladnout na mřížce a vyjmeme z formy. Nakrájíme na dílky, posypeme moučkovým cukrem, dozdobíme šlehačkou, proužky pomerančové kůry a podáváme.