Vafle s červenou řepou
Suroviny
- 200 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 200 g Mouka pšeničná hrubá
- 200 g Šunka uzená
- 10 g Kmín celý
- 40 g Cukr krupice
- 500 g Červená řepa
- 30 g Droždí
- 1 ks Vejce slepičí
- 1 špetka Sůl
- 0.5 špetka Chilli koření mleté
- 3 l Voda pitná
- 4 dl Mléko plnotučné
- 0.04 dl Olej slunečnicový
- 1 dl Olej olivový extra panenský
- 1 polévková lžíce Ocet kvasný lihový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 731 kcal
- Sacharidy 82 g
- Tuky 35 g
- Sodík 385 mg
- Bílkoviny 23 g
- Uhlovodany 19 g
- Cholesterol 57.1 mg
- Draslík 533.1 mg
- Vláknina 10820 mg
- Vitamín A 10820 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 5.1 mg
- Vitamín E 0.6 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 500.7 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Červenou řepu očistíme, dobře omyjeme a vložíme do hrnce s vodou, kde ji povaříme do měkka - přibližně 40 minut. Scedíme, necháme vychladnout, potom oloupeme, na jemném struhadle nastrouháme do misky, přidáme kmín, olej. Vše promícháme a vymačkáme z řepy šťávu, kterou přilijeme do těsta. Podle chuti přidáme ocet, cukr, sůl, ještě jednou promícháme.
-
2
Hladkou a hrubou mouku prosijeme do misky, rozdrobíme droždí, přidáme sůl, chilli koření, vlijeme mléko, šťávu z červené řepy, dvě lžíce oleje, rozklepneme vejce a vše vyšleháme na hladké těsto, které odložíme na 15 minut odpočinout.
-
3
Formu na pečení vaflí potřeme trochou oleje, rozehřejeme, vlijeme přiměřené množství těsta, ze kterého upečeme křupavou vafli. Pečeme do skončení těsta, vafle udržujeme teplé.
-
4
Teplé vafle rozdělíme na talíře, ke každé přidáme připravenou červenou řepu, posypeme na tenké plátky nakrájenou uzenou šunkou a podáváme.