Masovo- játrová paštika
Suroviny
- 200 g Játra kuřecí
- 200 g Játra vepřová
- 180 g Slanina vepřová
- 150 g Sýr Hermelín (Camember, Encián)
- 400 g Vepřová krkovička pečená
- 100 g Sýr Almette
- 1 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
- 2 ks Cibule
- 1 ks Okurka salátová
- 3 stroužek Česnek
- 2 l Voda pitná
- 5 dl Mléko polotučné
- 1 polévková lžíce Paštikové koření
- 3 polévková lžíce Sádlo vepřové škvařené
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 686 kcal
- Sacharidy 13 g
- Tuky 54 g
- Sodík 449 mg
- Bílkoviny 38 g
- Uhlovodany 8 g
- Cholesterol 325.7 mg
- Draslík 412.3 mg
- Vláknina 2115.8 mg
- Vitamín A 2115.8 mg
- Vitamín B6 0.7 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 20 mg
- Vitamín E 0.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 13.2 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Kuřecí a vepřová játra očistíme, omyjeme a dáme do mísy. Zalijeme je mlékem a necháme minimálně hodinu 1 hodinu v chladničce. Poté je slijeme, promyjeme pod tekoucí vodou a necháme okapat. Játra nakrájíme na malé kousky. Očištěnou cibuli s česnekem posekáme nadrobno.
-
2
Ve velké pánvi rozpálíme vepřové sádlo, na něm zpěníme cibuli s česnekem a necháme zrůžovět. Přidáme játra, promícháme a restujeme přibližně 3-4 minuty. Játra, pečené maso spolu s cibulkou a česnekem pomeleme na masovém strojku.
-
3
Pomletou směs v míse promícháme se solí, pepřem a paštikovým kořením.
-
4
Formu na paštiku vyložíme tenkými širokými plátky slaniny. Položíme na ně játrovou směs. Uhladíme, překryjeme plátky slaniny, zakryjeme víkem a položíme do pekáče, do kterého jsme nalili horkou vodu. Pekáč i s formou dáme do trouby a pečeme při 100°C přibližně 80 minut.
-
5
Formu s paštikou vyklopíme až druhý den po vychlazení na vál. Širokým nožem nakrájíme plátky silné přibližně 1.5 cm a z těchto plátků ozdobnou formičkou (například ve tvaru květu) vykrojíme požadované tvary.
-
6
Omytou salátovou okurku nakrájíme na kolečka, která potřeme sýrem Almette. Tvrdý sýr nakrájíme na malé kostičky. Na plátky okurky položíme vykrojené tvary paštiky, na paštiku dáme kostičky sýru, zachytíme párátkem a servírujeme.