Chléb bramborový s kmínem

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 70 minut
Počet porcí: 6

Suroviny

  • 225 g Brambory
  • 25 g Máslo čerstvé
  • 450 g Mouka pšeničná hladká
  • 1.5 kávová lžička Sůl
  • 1 kávová lžička Droždí sušené
  • 1 kávová lžička Kmín celý
  • 1 kávová lžička Mouka kukuřičná
  • 0.5 l Voda pitná
  • 1 polévková lžíce Cukr krupice
  • 2 polévková lžíce Mléko plnotučné sušené
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 338 kcal
  • Sacharidy 63 g
  • Tuky 5 g
  • Sodík 203 mg
  • Bílkoviny 10 g
  • Uhlovodany 8 g
  • Cholesterol 7.2 mg
  • Draslík 182.3 mg
  • Vláknina 2485 mg
  • Vitamín A 2485 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 4.4 mg
  • Vitamín E 0 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 6.6 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Brambory ooškrábeme, omyjeme, nakrájíme na malé kousky a dáme vařit do půl litru vody, dokud nejsou měkké - přibližně 10 minut. Pak je scedíme, 2 dl vody ponecháme.

  • 2

    Rozpálíme pánev a na ní ještě chvíli brambory tzv. nasucho restujeme, aby se z nich odpařila zbývající voda, nakonec brambory rozmačkáme na kaši.

  • 3

    Do pečící nádoby z domácí pekárny nalijeme 2 dl vody, která zbyla z vaření brambor, přidáme máslo, cukr a sůl. Mouku přisypeme tak, aby zcela pokryla vodu s přísadami a pak přidáme rozmačkané brambory. Do jednoho rohu pečicí nádoby nasypeme sušené mléko a kmín, vše poprášíme droždím.

  • 4

    Pokud se u trouby doporučuje začít suchými surovinami, vložíme je do nádoby v opačném pořadí.

  • 5

    Pečicí nádobu se surovinami dáme do přístroje, nastavíme na základní program a středně propečenou kůrku, a zapneme. V průběhu cyklu hnětení kontrolujeme hustotu těsta a v případě potřeby přidáme vodu nebo mouku. Před zahájením cyklu pečení chléb potřeme směsí z kukuřičné mouky, vody a soli.

  • 6

    Po ukončení pečení přístroj vypneme a v rukavicích z něj vyndáme pečicí nádobu. Chléb vyklopíme a necháme vychladnout.

Komentáře k receptu