Chléb bramborový s kmínem
Suroviny
- 225 g Brambory
- 25 g Máslo čerstvé
- 450 g Mouka pšeničná hladká
- 1.5 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Droždí sušené
- 1 kávová lžička Kmín celý
- 1 kávová lžička Mouka kukuřičná
- 0.5 l Voda pitná
- 1 polévková lžíce Cukr krupice
- 2 polévková lžíce Mléko plnotučné sušené
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 338 kcal
- Sacharidy 63 g
- Tuky 5 g
- Sodík 203 mg
- Bílkoviny 10 g
- Uhlovodany 8 g
- Cholesterol 7.2 mg
- Draslík 182.3 mg
- Vláknina 2485 mg
- Vitamín A 2485 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 4.4 mg
- Vitamín E 0 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 6.6 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Brambory ooškrábeme, omyjeme, nakrájíme na malé kousky a dáme vařit do půl litru vody, dokud nejsou měkké - přibližně 10 minut. Pak je scedíme, 2 dl vody ponecháme.
-
2
Rozpálíme pánev a na ní ještě chvíli brambory tzv. nasucho restujeme, aby se z nich odpařila zbývající voda, nakonec brambory rozmačkáme na kaši.
-
3
Do pečící nádoby z domácí pekárny nalijeme 2 dl vody, která zbyla z vaření brambor, přidáme máslo, cukr a sůl. Mouku přisypeme tak, aby zcela pokryla vodu s přísadami a pak přidáme rozmačkané brambory. Do jednoho rohu pečicí nádoby nasypeme sušené mléko a kmín, vše poprášíme droždím.
-
4
Pokud se u trouby doporučuje začít suchými surovinami, vložíme je do nádoby v opačném pořadí.
-
5
Pečicí nádobu se surovinami dáme do přístroje, nastavíme na základní program a středně propečenou kůrku, a zapneme. V průběhu cyklu hnětení kontrolujeme hustotu těsta a v případě potřeby přidáme vodu nebo mouku. Před zahájením cyklu pečení chléb potřeme směsí z kukuřičné mouky, vody a soli.
-
6
Po ukončení pečení přístroj vypneme a v rukavicích z něj vyndáme pečicí nádobu. Chléb vyklopíme a necháme vychladnout.