Hruškovo-smetanový koláč
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 973 kcal
- Sacharidy 123 g
- Tuky 48 g
- Sodík 28 mg
- Bílkoviny 17 g
- Uhlovodany 72 g
- Cholesterol 333.9 mg
- Draslík 339.2 mg
- Vláknina 21937.5 mg
- Vitamín A 21937.5 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 9.5 mg
- Vitamín E 0.8 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 161 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Hrušky rozpůlíme, oloupeme, odstraníme jadřince a nakrájíme na tenké plátky. V míse je smícháme s moučkovým cukrem a polovinou smetany a necháme přes noc odpočinout na chladném místě.
-
2
Poté na vál nasypeme mouku, uprostřed uděláme důlek, rozklepneme vejce, přidáme žloutek, cukr a máslo a rychle vypracujeme těsto.Vytvarujeme do bochánku a třetinu oddělíme.
-
3
Troubu předehřejeme na 170C.
-
4
Větší část rozválíme na kulatý plát, vyložíme jim dortovou formu tak, aby asi 2cm přečnívaly. Na těsto rozložíme plátky hrušek se smetanou.
-
5
Zbytek těsta vyválíme rovněž na kulatý plát, zakryjeme jím hrušky a přes těsto přehneme přečnívající okraje. Doprostřed dortu uděláme dírku. Potřeme žloutkem a pečeme asi 30minut.
-
6
Koláč vyjmeme a otvorem uprostřed vlijeme zbytek smetany. Podáváme teplý nebo studený, posypaný moučkovým cukrem.