Višňový likér
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 304 kcal
- Sacharidy 18 g
- Tuky 0 g
- Sodík 5 mg
- Bílkoviny 1 g
- Uhlovodany 18 g
- Cholesterol 0 mg
- Draslík 177.2 mg
- Vláknina 3280 mg
- Vitamín A 3280 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 12.5 mg
- Vitamín E 0.5 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 0.3 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Sladké zralé višně (s tmavou dužinou) omyjeme, zbavíme stopek a pecek. Nahrubo je rozmačkáme a přidáme k nim čisté kulturní kvasinky předem regenerované (přibližně špetku - podle návodu).
-
2
Višně pak dáme do skleněné nádoby, uzavřeme kvasným uzávěrem a necháme kvasit při 18°C. Když vidíme pohyb kvašení v kvasném uzávěru, po třech dnech rmut odlisujeme ručním nylonovým sáčkem a hned šťávu zpracujeme.
-
3
Pomalu, za stálého míchání přidáváme 78% třešňovici a asi 1 lžičku kyseliny citrónové.
-
4
Takto připravený likér necháme 2-3 dny v klidu, na tmavém a chladném místě ve skleněné nádobě, aby se usadily kaly. Nádobu uzavřeme, nejlépe hustou gázou. Pak likér dosladíme podle chuti přibližně 200 ml cukrového sirupu a ještě přidáme 50 g glukózy.
-
5
Likér znovu přefiltrujeme do skleněných lahví a dobře uzavřeme.
-
6
V chladu a temnu vydrží až 2-3 týdny.