Višňový likér

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 30 minut
Počet porcí: 10

Suroviny

  • 50 g Cukr hroznový (glukóza)
  • 200 ml Sirup cukrový
  • 250 ml Griotka
  • 0.5 kávová lžička Kyselina citrónová
  • 1 špetka Kulturní kvasinky
  • 1 kg Višně
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 304 kcal
  • Sacharidy 18 g
  • Tuky 0 g
  • Sodík 5 mg
  • Bílkoviny 1 g
  • Uhlovodany 18 g
  • Cholesterol 0 mg
  • Draslík 177.2 mg
  • Vláknina 3280 mg
  • Vitamín A 3280 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 12.5 mg
  • Vitamín E 0.5 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 0.3 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Sladké zralé višně (s tmavou dužinou) omyjeme, zbavíme stopek a pecek. Nahrubo je rozmačkáme a přidáme k nim čisté kulturní kvasinky předem regenerované (přibližně špetku - podle návodu).

  • 2

    Višně pak dáme do skleněné nádoby, uzavřeme kvasným uzávěrem a necháme kvasit při 18°C. Když vidíme pohyb kvašení v kvasném uzávěru, po třech dnech rmut odlisujeme ručním nylonovým sáčkem a hned šťávu zpracujeme.

  • 3

    Pomalu, za stálého míchání přidáváme 78% třešňovici a asi 1 lžičku kyseliny citrónové.

  • 4

    Takto připravený likér necháme 2-3 dny v klidu, na tmavém a chladném místě ve skleněné nádobě, aby se usadily kaly. Nádobu uzavřeme, nejlépe hustou gázou. Pak likér dosladíme podle chuti přibližně 200 ml cukrového sirupu a ještě přidáme 50 g glukózy.

  • 5

    Likér znovu přefiltrujeme do skleněných lahví a dobře uzavřeme.

  • 6

    V chladu a temnu vydrží až 2-3 týdny.

Komentáře k receptu