Borůvkovo-malinový likér
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 158 kcal
- Sacharidy 20 g
- Tuky 0 g
- Sodík 3 mg
- Bílkoviny 1 g
- Uhlovodany 20 g
- Cholesterol 0 mg
- Draslík 92 mg
- Vláknina 6440 mg
- Vitamín A 6440 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 15.5 mg
- Vitamín E 1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 0.4 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Omyté borůvky a maliny nahrubo rozmačkáme, dáme do nerezového hrnce a kaši necháme 3 dny kvasit. Pak ji odlisujeme a šťávu necháme zcela prokvasit.
-
2
Výlisky smícháme s 200 ml 60% vodky a po 24 hodinách je znovu odlisujeme a uskladníme v lahvi. Uložíme na chladné a tmavé místo.
-
3
Když je vylisovaná čistá šťáva prokvašená (2–3 dny), necháme v chladu usadit kvasinky. Pak šťávu vyčistíme přes skládaný filtr.
-
4
500 ml prokvašené šťávy, 100 ml extraktu z výlisků a 150 ml 96% slivovice smícháme s 200 ml cukrového sirupu, vyškrabaným vanilkovým luskem a 50 g glukózy.
-
5
Znovu likér přefiltrujeme do skleněných lahví a dobře uzavřeme. V chladu a temnu vydrží až 2–3 týdny.