Lanýže s čokoládou a třešněmi
Suroviny
- 250 g Cukrové zdobení
- 100 g Čokoláda s kávovou náplní(dessert)
- 100 g Čokoláda na vaření
- 30 ks Třešně
- 2 ks Vaječný žloutek slepičí
- 1 ks Cukr vanilka
- 1 ks Kypřicí prášek do pečiva
- 1 špetka Sůl
- 1 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 2 polévková lžíce Mléko polotučné
- 4 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
- 7 polévková lžíce Smetana 33% (šlehačka)
- 3 polévková lžíce Voda pitná
- 2 polévková lžíce Voda pitná
- 2 polévková lžíce Cukr moučkový
- 5 polévková lžíce Cukr moučkový
- 2 polévková lžíce Káva instantní
- 4 polévková lžíce Maizena - kukuřičný škrob
- 3 polévková lžíce Brandy
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 114 kcal
- Sacharidy 19 g
- Tuky 4 g
- Sodík 14 mg
- Bílkoviny 1 g
- Uhlovodany 15 g
- Cholesterol 27.2 mg
- Draslík 80.7 mg
- Vláknina 1150.4 mg
- Vitamín A 1150.4 mg
- Vitamín B6 0 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 302 mg
- Vitamín E 0.1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 0.9 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Do misky vložíme žloutky a přidáme teplou vodu. Kuchyňským robotem vyšleháme do pěny. Postupně přidáváme dvě třetiny cukru a zašleháváme. Do druhé misky vsypeme mouku, přidáme kukuřičný škrob a prášek do pečiva. Po lžících přidáváme do vaječné pěny a zašleháváme. Vložíme také změklé máslo a zamícháme.
-
2
Připravíme si dortovou formu o průměru 20 centimetrů, kterou vyložíme pečicím papírem. Předehřejeme si troubu na 200 °C a pečeme korpus 30 minut.
-
3
Mezitím si připravíme sirup. Do menšího hrnku vložíme cukr a vodu a na plotně rozvaříme, dokud se nerozpustí. Počkáme, až vychladne. Do vzniklého sirupu pak přidáme brandy a promícháme. Upečený korpus propícháme vidličkou, nakapeme na něj hotový sirup a necháme pod utěrkou úplně vychladnout.
-
4
Připravíme si lanýžovou pastu. Do hrnku vlijeme mléko a šlehačku a počkáme, až začne vřít. Přidáme do ní instantní kávu a rozlámanou čokoládu na vaření a čokoládu s kávovou náplní. Za stálého míchání necháme rozpouštět a pak přidáme vanilkový cukr a špetku soli.
-
5
Upečený korpus rozkrájíme v míse na kousky a zamícháme do něho lanýžovou hmotu. Necháme zchladnout. Pak v vzniklé chladné hmotě obalujeme třešně. Válením v rukou vytvoříme kuličky, které ponoříme do cukrového zdobení a obalíme v ní. Hotové kuličky naskládáme na talíř a uložíme do chladničky, aby ztuhly.