Dort s čokoládovým pudinkem
Suroviny
- 250 g Máslo čerstvé
- 250 g Máslo čerstvé
- 375 g Mouka polohrubá
- 250 g Cukr moučkový
- 160 g Cukr moučkový
- 80 g Maizena - kukuřičný škrob
- 150 g Čokoláda hořká
- 500 ml Mléko polotučné
- 500 ml Voda pitná
- 50 ml Kokosová smetana
- 4 kávová lžička Kakao
- 4 ks Vejce slepičí
- 1 ks Cukr vanilka
- 1 ks Kypřicí prášek do pečiva
- 1 ks Pudinkový prášek - čokoládový
- 1 špetka Sůl
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 551 kcal
- Sacharidy 59 g
- Tuky 33 g
- Sodík 49 mg
- Bílkoviny 7 g
- Uhlovodany 52 g
- Cholesterol 102 mg
- Draslík 127.1 mg
- Vláknina 2048.6 mg
- Vitamín A 2048.6 mg
- Vitamín B6 0 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 0 mg
- Vitamín E 0.1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 35.1 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Do misky si připravíme změklé máslo, lžíci ho necháme stranou na vymazání formy. Přisypeme k němu moučkový a vanilkový cukr, vejce a špetku soli. Pomocí kuchyňského robotu se šlehacími metlami ušleháme do hladké pěny. Do druhé misky si nasypeme mouku, dvě lžíce z celého množství mouky si dáme stranou na vysypání formy, přidáme kypřící prášek do pečiva a škrobovou moučku. Promícháme a postupně přisypáváme do misky s máslovo-cukrovou pěnou a zašleháváme, dokud není hmota úplně hladká.
-
2
Nachystáme si dortovou formu o průměru 28 centimetrů a vymažeme ji máslem a vysypeme polohrubou moukou. Na její dno rozetřeme asi čtyři lžíce směsi. Předehřejeme si troubu na 180 °C a pečeme asi 10 minut až těsto získá světle hnědou barvu. Postup opakujeme asi osmkrát, takže nakonec máme osm upečených kulatých plátů těsta.
-
3
Vyrobíme si krém na náplň dortu mezi pláty. Čokoládový pudink připravíme podle návodu uvedeného na obalu a přidáme do něho cukr a kakaový prášek. Pudink necháme vychladnout, aby ztuhl a čas od času ho promícháme.
-
4
Máslo si kuchyňským robotem ušleháme do pěny a zašleháváme do něj pudink. Jednotlivé kulaté pláty upečeného těsta mažeme vytvořenou náplní a skládáme na sebe. Poslední vrchní vrstvu dortu už tvoří jenom plát těsta nepomazaný.
-
5
Nachystáme si polevu. Na kousky rozporcujeme čokoládu na vaření a vložíme ji do hrnku. Přidáme k ní kokosovou smetanu a hrnek vložíme do větší nádoby s vodou. Zahříváme takto ve vodní lázni, dokud se čokoláda nerozpustí a mícháme, aby poleva byla hladká. Potřeme jí nakonec dort na vrchu i po stranách.