Kostky čokoládovo-meruňkovo-mandlové

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 55 minut
Počet porcí: 54

Suroviny

  • 100 g Máslo čerstvé
  • 80 g Meruňky
  • 375 g Mouka polohrubá
  • 80 g Cukr moučkový
  • 330 g Čokoláda hořká
  • 200 g Čokoláda na vaření
  • 1 kávová lžička Skořice mletá
  • 3 kávová lžička Kypřicí prášek do pečiva
  • 3 ks Vejce slepičí
  • 1 ks Cukr vanilka
  • 4 polévková lžíce Mandle
  • 5 polévková lžíce Voda pitná
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 109 kcal
  • Sacharidy 13 g
  • Tuky 6 g
  • Sodík 5 mg
  • Bílkoviny 2 g
  • Uhlovodany 8 g
  • Cholesterol 15.9 mg
  • Draslík 38.3 mg
  • Vláknina 1513.9 mg
  • Vitamín A 1513.9 mg
  • Vitamín B6 0 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 0.1 mg
  • Vitamín E 0.5 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 2.2 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Na menší kousky rozlámeme čokoládu, vložíme do nádoby. Přilijeme vodu, přidáme máslo. Nádobu umístíme do většího hrnce s vodou na plotně, ve vodní lázni zahříváme, až se vytvoří hladká hmota.

  • 2

    Vzniklou směs vlijeme do mísy, pomocí kuchyňského robotu se šlehacími metlami do ní zašleháváme postupně moučkový cukr, vanilkový cukr a mletou skořici. Poté přidáme postupně jedno po druhém vejce a stále zašleháváme.

  • 3

    Do misky nasypeme mouku, vmícháme prášek do pečiva. Mouku postupně sypeme do vzniklé čokoládové směsi a neustále zapracováváme šlehačem, zapnutým na nejvyšší rychlost.

  • 4

    Do hotové směsi nasypeme odpeckované, na menší kousky nakrájené meruňky a nadrobno nasekané mandle. Vařečkou promícháme. Část mandlí a meruněk ponecháme na posypání hotového koláče.

  • 5

    Připravíme plech o rozměrech 46 x 30 centimetrů a položíme na něj alobal tak, aby vyčníval ještě asi 2,5 centimetru nad okraj. Alobal vymažeme tukem a vysypeme polohrubou moukou. Těsto vlijeme na alobal. Předehřejeme troubu na 180°C, koláč pečeme asi 25 minut.

  • 6

    Hotovou buchtu vyjmeme z trouby a necháme vychladnout.

  • 7

    Připravíme polevu: na menší kousky nalámeme čokoládu a vložíme ji do menšího hrnku. Ten umístíme do většího hrnce s vodou na plotně a ve vodní lázni čokoládu rozpouštíme. Tekutou čokoládou potřeme povrch koláče. Nakonec zasypeme zbytkem sekaných meruněk a mandlí. Vychladlý koláč rozkrájíme na kousky o rozměrech 5 x 5 centimetrů.

Komentáře k receptu