Kostky čokoládovo-meruňkovo-mandlové
Suroviny
- 100 g Máslo čerstvé
- 80 g Meruňky
- 375 g Mouka polohrubá
- 80 g Cukr moučkový
- 330 g Čokoláda hořká
- 200 g Čokoláda na vaření
- 1 kávová lžička Skořice mletá
- 3 kávová lžička Kypřicí prášek do pečiva
- 3 ks Vejce slepičí
- 1 ks Cukr vanilka
- 4 polévková lžíce Mandle
- 5 polévková lžíce Voda pitná
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 109 kcal
- Sacharidy 13 g
- Tuky 6 g
- Sodík 5 mg
- Bílkoviny 2 g
- Uhlovodany 8 g
- Cholesterol 15.9 mg
- Draslík 38.3 mg
- Vláknina 1513.9 mg
- Vitamín A 1513.9 mg
- Vitamín B6 0 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 0.1 mg
- Vitamín E 0.5 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 2.2 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Na menší kousky rozlámeme čokoládu, vložíme do nádoby. Přilijeme vodu, přidáme máslo. Nádobu umístíme do většího hrnce s vodou na plotně, ve vodní lázni zahříváme, až se vytvoří hladká hmota.
-
2
Vzniklou směs vlijeme do mísy, pomocí kuchyňského robotu se šlehacími metlami do ní zašleháváme postupně moučkový cukr, vanilkový cukr a mletou skořici. Poté přidáme postupně jedno po druhém vejce a stále zašleháváme.
-
3
Do misky nasypeme mouku, vmícháme prášek do pečiva. Mouku postupně sypeme do vzniklé čokoládové směsi a neustále zapracováváme šlehačem, zapnutým na nejvyšší rychlost.
-
4
Do hotové směsi nasypeme odpeckované, na menší kousky nakrájené meruňky a nadrobno nasekané mandle. Vařečkou promícháme. Část mandlí a meruněk ponecháme na posypání hotového koláče.
-
5
Připravíme plech o rozměrech 46 x 30 centimetrů a položíme na něj alobal tak, aby vyčníval ještě asi 2,5 centimetru nad okraj. Alobal vymažeme tukem a vysypeme polohrubou moukou. Těsto vlijeme na alobal. Předehřejeme troubu na 180°C, koláč pečeme asi 25 minut.
-
6
Hotovou buchtu vyjmeme z trouby a necháme vychladnout.
-
7
Připravíme polevu: na menší kousky nalámeme čokoládu a vložíme ji do menšího hrnku. Ten umístíme do většího hrnce s vodou na plotně a ve vodní lázni čokoládu rozpouštíme. Tekutou čokoládou potřeme povrch koláče. Nakonec zasypeme zbytkem sekaných meruněk a mandlí. Vychladlý koláč rozkrájíme na kousky o rozměrech 5 x 5 centimetrů.