Vošouchy ze Šumavy
Suroviny
- 500 g Brambory
- 30 g Droždí
- 250 g Uzené maso vařené
- 1.5 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
- 1 kávová lžička Majoránka
- 2 ks Vejce slepičí
- 1 špetka Cukr krupice
- 3 stroužek Česnek
- 5 l Voda pitná
- 1.5 dl Mléko plnotučné
- 1.5 polévková lžíce Sádlo škvařené
- 3 polévková lžíce Mouka polohrubá
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 561 kcal
- Sacharidy 22 g
- Tuky 45 g
- Sodík 666 mg
- Bílkoviny 14 g
- Uhlovodany 20 g
- Cholesterol 130.8 mg
- Draslík 772.9 mg
- Vláknina 7236.3 mg
- Vitamín A 7236.3 mg
- Vitamín B6 0.5 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 15.5 mg
- Vitamín E 0.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 237.6 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Omyté brambory uvaříme ve slupce. Vaříme asi 20 minut, pak je scedíme, oloupeme a nastrouháme. V misce do vlažného mléka rozdrobíme kvasnice, promícháme se špetkou cukru a necháme vzejít kvásek, který přidáme k bramborům. Česnek oloupeme a prolisujeme.
-
2
Přidáme vejce, mouku, sůl, pepř, majoránku, prolisovaný česnek nastrouhané syrové brambory. Uhněteme polotuhé těsto, do kterého vmícháme na kostičky pokrájené vařené uzené maso. Zapékací mísu vymažeme sádlem (1 lžíce), těsto vložíme do pekáče a necháme asi hodinu kynout.
-
3
Masový koláč potřeme roztopeným sádlem (0.5 lžíce) a pečeme v předem vyhřáté troubě na 190°C dozlatova přibližně 40 minut.
-
4
Upečené "vošouchy" krájíme na čtverce a podáváme.