Křehký koláč s krémem a tropickým ovocem
Suroviny
- 120 g Cukr krupice
- 70 g Mouka pšeničná hladká
- 50 g Džem meruňkový
- 25 g Cukr krupice
- 60 g Máslo čerstvé
- 1 kávová lžička Voda pitná
- 1 kávová lžička Citronová šťáva
- 2 kávová lžička Tresť vanilková
- 1 ks Vaječný žloutek slepičí
- 2 ks Vejce slepičí
- 1 ks Vaječný žloutek slepičí
- 1 špetka Sůl
- 2.3 dl Mléko plnotučné
- 1.2 dl Smetana 33% (šlehačka)
- 1 polévková lžíce Citronová kůra
- 2 polévková lžíce Voda pitná
- 2 polévková lžíce Maizena - kukuřičný škrob
- 2 polévková lžíce Koňak vaječný
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 399 kcal
- Sacharidy 46 g
- Tuky 21 g
- Sodík 71 mg
- Bílkoviny 7 g
- Uhlovodany 30 g
- Cholesterol 243 mg
- Draslík 39.7 mg
- Vláknina 11067 mg
- Vitamín A 11067 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 1.6 mg
- Vitamín E 0.4 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 249.4 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Připravíme krém: do misky dáme čerstvé žloutky, které vidličkou rozšleháme, přidáme 2 lžíce Maizeny, 2 špetky soli, 1 vanilkový cukr 120 g cukru krupice. Do rendlíku dáme 7 dl smetany s 7 dl plnotučného mléka a za stálého míchání pomalu zahřejeme. Když přijde mléko se smetanou k varu, odstavíme z plotny a horkou tekutinu postupně zašleháme do žloutkové směsi, kterou jsme si připravili. Vše vrátíme zpět do rendlíku a pomalu, za stálého míchání znovu zahříváme, až do doby, kdy začne houstnout. Šleháme a vaříme 2-3 minuty. Potom rendlík s krémem odstavíme z plotny, necháme trochu vychladnout a zašleháme máslo a vaječný koňak.
-
2
Rendlík s krémem zakryjeme potravinářskou fólií a dáme do chladničky minimálně na 3 hodiny.
-
3
Do větší mísy prosijeme 70 g hladké mouky se špetkou soli a přimícháme 15 g moučkového cukru.
-
4
60 g Změklého másla nakrájíme na malé kousky a pomocí vidličky těsto zhruba zpracujeme. Pak pomalu přiléváme studenou vodu s rozmíchaným žloutkem a 1 lžičkou citronové šťávy a lžíci nastrouhané citronové kůry. Promícháme a těsto dobře uhněteme. Těsto musí být polotuhé, hladké a vláčné. Nesmí se lepit.
-
5
Na mírně pomoučeném vále těsto zformujeme do válečku, zabalíme do potravinářské fólie a dáme do chladna na 30 minut uležet. (Takto odložené těsto vydrží v chladničce i 3 dny.)
-
6
Nastříháme si pečící papír velikosti pečící formy. Těsto položíme na střed papíru, z kterého vyválíme plát o síle 3 mm na tvar pečící formy. Placka by měla být vždy alespoň o 2,5 cm větší, než je forma.
-
7
Pokud se těsto lepí na váleček, pomůžeme si tím, že na těsto položíme potravinářskou fólií a válečkem těsto rozválíme na požadovaný tvar. Trhliny placky lehce zacelíme. Pečící papír s těstem přeneseme a těsto položíme na pečící formu (bez papíru).
-
8
Okraje vidličkou přitiskneme o okraje plechu.
-
9
Koláč dáme do předem vyhřáté trouby na 200°C a pečeme 15- 17 minut dozlatova. Koláč potom necháme vychladnout.
-
10
Tropické ovoce - mango, kiwi a papáju omyjeme a oloupeme. Z rozkrojeného manga odstraníme pecku, z papáji vydlabeme zrníčka.
-
11
Vše pokrájíme na plátky a ozdobně poklademe do kruhu na upečený koláč.
-
12
Meruňkové želé (nebo džem, který protlačíme sítem, aby byl hladký) dáme do rendlíku a pomalu zahříváme, až se rozpustí. Přimícháme 1-2 lžičky vody a džem vymícháme dohladka. Štětcem na pečení potíráme glazurou ovoce a necháme zatuhnout.