Velikonoční nepečený dort z dětských piškotů
Suroviny
- 400 g Piškoty dětské kulaté
- 150 g Cukr moučkový
- 150 g Ořechy vlašské
- 40 g Mandle
- 30 g Želatina čirá
- 250 ml Voda pitná
- 250 ml Smetana 33% (šlehačka)
- 150 ml Voda pitná
- 250 ml Mléko plnotučné
- 3 kávová lžička Káva mletá
- 4 ks Vejce slepičí
- 1 balení Ztužovač šlehačky
- 4 polévková lžíce Rum
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1194 kcal
- Sacharidy 128 g
- Tuky 64 g
- Sodík 89 mg
- Bílkoviny 29 g
- Uhlovodany 47 g
- Cholesterol 320.3 mg
- Draslík 369.4 mg
- Vláknina 11593.5 mg
- Vitamín A 11593.5 mg
- Vitamín B6 0.3 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 0.5 mg
- Vitamín E 3.5 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 391.9 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Mletou kávu přelijeme vroucí vodou, přilijeme rum a necháme vychladnout.
-
2
V mléce rozšleháme žloutky a cukr a ve vodní lázni šleháme, až krém zhoustne. Krém necháme vychladnout. Želatinu rozpustíme ve 150 ml vody a zahříváme, až začne houstnout. Želatinu vmícháme do krému. Bílky ušleháme do pevné pěny a přimícháme do krému spolu s mletými ořechy.
-
3
Dortovou formu vypláchneme vodou, dno vyložíme piškoty, zakapeme rumovou kávou a potřeme částí krému. Krém poklademe piškoty (piškoty vrstvíme i na boky formy), zakapeme kávou a opět překryjeme krémem. Vrstvy střídáme, poslední vrstvou budou piškoty pokapané kávou.
-
4
Dort necháme pod fólií do druhého dne v chladničce ztuhnout.
-
5
Ztuhlý dost vyjmeme z dortové formy, boky i vrch dortu potřeme smetanou, kterou jsme se ztužovačem ušlehali dopevna. Lehce opraženými lupínky mandlí ozdobíme obvod dortu.