Rumový koláč s ananasem, mangem a mandlemi
Suroviny
- 500 g Ananas
- 180 g Mango
- 120 g Máslo čerstvé
- 50 g Máslo čerstvé
- 140 g Cukr krupice
- 110 g Hera
- 140 g Mouka pšeničná hladká voženílkova
- 1 kávová lžička Citronová šťáva
- 1 ks Vaječný žloutek slepičí
- 3 ks Vejce slepičí
- 1 ks Cukr vanilka
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Sůl
- 2 polévková lžíce Rum
- 2 polévková lžíce Cukr moučkový
- 2 polévková lžíce Minerální voda perlivá
- 1.5 polévková lžíce Maizena - kukuřičný škrob
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 796 kcal
- Sacharidy 80 g
- Tuky 50 g
- Sodík 182 mg
- Bílkoviny 9 g
- Uhlovodany 59 g
- Cholesterol 262 mg
- Draslík 235.8 mg
- Vláknina 1522.8 mg
- Vitamín A 1522.8 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 27.1 mg
- Vitamín E 5.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 38.5 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Do větší mísy prosejeme 280 g hladké mouky se špetkou soli, přidáme 2 lžíce rumu, 120 g změklého másla. 110 g Hery nakrájíme na kousky, těsto nahrubo vidličkou promícháme. Ve sklenici vyšleháme žloutek se lžičkou citronové šťávy a se 2 lžícemi minerální vody.
-
2
Vyšlehaný žloutek pomalu, za stálého míchání, nalijeme do mouky. Těsto vařečkou promícháme. Pak ho důkladně v míse prohněteme. Vyválíme dva válečky, zabalíme je do potravinářské fólie a odložíme do chladna na 30 minut uležet.
-
3
Nastříháme pečicí papír velikosti koláčové formy. Jeden váleček těsta položíme na střed papíru, ze kterého vyválíme plát o síle 3 - 5 mm na tvar formy pečicího plechu. Placka by měla být vždy alespoň o 2,5 cm větší, než je forma plechu (průměr 22 - 23 cm).
-
4
Pokud se nám těsto lepí na váleček, pomůžeme si tím, že na těsto položíme potravinářskou fólii a válečkem těsto rozválíme na požadovaný tvar. Pečicí papír s těstem lehce přeneseme na koláčovou formu. Okraje těsta přitiskneme vidličkou o okraje formy, vložíme do chladničky.
-
5
Připravíme si ovocnou náplň: ananas omyjeme, osušíme, odkrájíme silnou slupku. Čistou dužinu, kterou pokrájíme na malé kostky, vložíme do mísy. Omyté a oloupané mango rozkrojíme, zbavíme pecky a nakrájíme na plátky, které přidáme k ananasu.
-
6
V pánvi opražíme nasucho oloupané mandle,které dáme do mísy k ovoci. Přidáme 140 g cukru krupice, 1,5 lžíce Maizeny, 3 rozšlehaná vejce, špetku soli a 50 g roztopeného vychladlého másla. Směs promícháme.
-
7
Z druhého těsta vyválíme placku stejným způsobem, jako jsme vytvořili tu první. Na připravené těsto, položené v pečící formě, rozložíme připravené ovoce a zakryjeme ho druhou plackou. Okraje k sobě dobře ozdobně přitiskneme.
-
8
Koláč na několika místech propíchneme vidličkou a vložíme poté do předem vyhřáté trouby (na 220°C) péct. Při této teplotě pečeme 10 minut, potom snížíme teplotu na 160°C a koláč pečeme ještě přibližně 45 - 50 minut do zlatova.
-
9
Upečený koláč necháme vychladnout, potom ho posypeme práškovým cukrem ochuceným vanilkou, rozkrájíme a podáváme.