Chlebová placka s olivami
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 537 kcal
- Sacharidy 76 g
- Tuky 20 g
- Sodík 639 mg
- Bílkoviny 12 g
- Uhlovodany 4 g
- Cholesterol 0 mg
- Draslík 112.5 mg
- Vláknina 2956 mg
- Vitamín A 2956 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 0 mg
- Vitamín E 0.1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 0.3 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Droždí nasypeme do velké mísy a zalijeme 100ml vlažné vody. Počkáme pět minut a droždí ve vodě pořádně rozmícháme. Pak přidáme mouku, sůl a pořádně promícháme. Těsto pak zakryjeme, dáme na teplé místo a počkáme 20 minut na vykynutí.
-
2
Poté nalijeme do mísy olej a bílé víno. Promícháme a popřípadě přidáme mouku či vodu, aby vzniklo pevné a lepkavé těsto. Potom do těsta vložíme na kolečka nakrájené olivy. Následně vše vyklopíme na pracovní stůl a minimálně pět minut hněteme.
-
3
Těsto vrátíme do mísy a necháme alespoň hodinu a půl kynout. Těsto by mělo zhruba 2x zvětšit svůj objem.
-
4
Na pomoučeném stole pak vyválíme placku o průměru cca 25 centimetrů a výšce jednoho centimetru. Placku přeneseme na vymazaný plech a posypeme oreganem, přikryjeme utěrkou a opět necháme půl hodiny "odpočívat".
-
5
Nakonec už jen vložíme do trouby a necháme 30 minut péct při teplotě 200 stupňů.