Kaštanový dort s čokoládovou polevou
Suroviny
- 105 g Mandle
- 90 g Máslo čerstvé
- 20 g Máslo čerstvé
- 20 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 90 g Ořechy lískové
- 150 g Poleva čokoládová
- 100 g Poleva čokoládová
- 185 g Cukr moučkový
- 200 g Cukr moučkový
- 180 g Cukr moučkový
- 370 g Kaštany jedlé
- 120 g Kaštany jedlé
- 1 kávová lžička Rum
- 0.25 ks Citrony
- 6 ks Vaječný bílek slepičí
- 6 ks Vaječný žloutek slepičí
- 1 ks Vanilkový lusk
- 0.25 l Mléko plnotučné
- 0.5 l Mléko plnotučné
- 0.125 l Voda pitná
- 0.125 l Smetana čerstvá ke šlehání
- 1 kg Kaštany jedlé
- 1 polévková lžíce Punč
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1213 kcal
- Sacharidy 185 g
- Tuky 47 g
- Sodík 124 mg
- Bílkoviny 18 g
- Uhlovodany 179 g
- Cholesterol 303.5 mg
- Draslík 1211.1 mg
- Vláknina 6398.8 mg
- Vitamín A 6398.8 mg
- Vitamín B6 0.8 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 78 mg
- Vitamín E 6.2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 600.3 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Máslo umícháme, přidáme žloutky, cukr, vanilku, strouhanou citronovou kůru a třeme cca 25 minut. Kaštany oloupeme, zalijeme mlékem a povaříme doměkka. Polovinu prolisujeme žíněným sítem, ostatní nakrájíme nadrobno. Vmícháme je do žloutkové směsi, přidáme strouhané mandle, punč a tuhý sníh ušlehaný z bílků.
-
2
Těsto rozdělíme do dvou vymazaných a moukou vysypaných forem a pečeme cca 45 minut. Hotový dort spojíme kaštanovým krémem, přelijeme čokoládovou polevou a dozdobíme cukrovými kaštany.
-
3
Na krém oloupeme kaštany, spaříme, zvovu oloupeme a uvaříme v mléce doměkka. Prolisujeme a vmícháme do cukru svařeného ve vodě. Přidáme nastrouhané ořechy a chvíli povaříme. Poté necháme vychladnout a do studeného krému vmícháme smetanu.
-
4
Na ozdobu uvaříme kaštany se slupkou, oloupeme a prolisujeme sítem. Vmícháme cukr a rum. Z tuhého těsta vytvoříme kaštany a na pocukrovaném prkénku necháme oschnout. Přelijeme čokoládovou polevou.