Srnčí na na houbách
Suroviny
- 350 g Fazolky ve slaném nálevu - sterilované
- 80 g Slanina vepřová
- 400 g Hříbky čerstvé
- 700 g Srnčí panenka
- 2.5 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Pepř černý mletý
- 1 kávová lžička Koření Zvěřina
- 0.5 kávová lžička Pepř bílý
- 1 ks Cibule
- 1 špetka Nové koření mleté
- 1 špetka Muškátový oříšek
- 1 špetka Zázvor mletý
- 1 dl Víno červené
- 4 dl Zvěřinový vývar
- 3 polévková lžíce Džem brusinkový
- 4 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 2 polévková lžíce Olej slunečnicový
- 4 polévková lžíce Smetana zakysaná 15%
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 392 kcal
- Sacharidy 22 g
- Tuky 31 g
- Sodík 886 mg
- Bílkoviny 6 g
- Uhlovodany 11 g
- Cholesterol 37.6 mg
- Draslík 645.5 mg
- Vláknina 5011.1 mg
- Vitamín A 5011.1 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 4.9 mg
- Vitamín E 1.4 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 23.5 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Slaninu nakrájíme na dlouhé hranolky (1 x 1 cm). Hřiby očistíme, omyjeme a nakrájíme na plátky. Očištěnou cibuli drobně pokrájíme. Konzervované zelené fazolky scedíme a necháme okapat.
-
2
Několik dní odleželou srnčí panenku odblaníme, dobře omyjeme a osušíme. Prošpikujeme ji podélně slaninou a maso nakrájíme přes vlákno na plátky silné asi 2 cm. Pěstí je mírně rozklepeme.
-
3
V pánvi rozehřejeme máslo (2 lžíce), na kterém zpěníme cibuli, přidáme k ní plátky hříbků a osmažíme je z každé strany dozlatova. Osolíme (0.5-1 lžička), posypeme bílým pepřem, přilijeme 4 dl silného vývaru a červené víno Madeiru. Vše přivedeme k varu a za občasného promíchání vaříme přibližně 4-5 minut. Omáčku dochutíme solí, špetkou zázvoru, špetkou muškátového oříšku a špetkou nového koření. Přimícháme brusinkový džem a provaříme.
-
4
V kastrolu rozpálíme olej s máslem (2 lžíce) a plátky prudce restujeme po 1-2 minutách z každé strany. Maso osolíme (1 lžička), posypeme čerstvě pomletým pepřem čtyř barev a zvěřinovým kořením.
-
5
Na talíře rozdělíme plátky masa, zalijeme hříbkovou omáčkou. K okraji talíře položíme zelené fazolky. Každou porci ozdobíme vrchovatou lžicí husté zakysané smetany a servírujeme.