Srnčí na na houbách

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 40 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 350 g Fazolky ve slaném nálevu - sterilované
  • 80 g Slanina vepřová
  • 400 g Hříbky čerstvé
  • 700 g Srnčí panenka
  • 2.5 kávová lžička Sůl
  • 1 kávová lžička Pepř černý mletý
  • 1 kávová lžička Koření Zvěřina
  • 0.5 kávová lžička Pepř bílý
  • 1 ks Cibule
  • 1 špetka Nové koření mleté
  • 1 špetka Muškátový oříšek
  • 1 špetka Zázvor mletý
  • 1 dl Víno červené
  • 4 dl Zvěřinový vývar
  • 3 polévková lžíce Džem brusinkový
  • 4 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • 2 polévková lžíce Olej slunečnicový
  • 4 polévková lžíce Smetana zakysaná 15%
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 392 kcal
  • Sacharidy 22 g
  • Tuky 31 g
  • Sodík 886 mg
  • Bílkoviny 6 g
  • Uhlovodany 11 g
  • Cholesterol 37.6 mg
  • Draslík 645.5 mg
  • Vláknina 5011.1 mg
  • Vitamín A 5011.1 mg
  • Vitamín B6 0.2 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 4.9 mg
  • Vitamín E 1.4 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 23.5 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Slaninu nakrájíme na dlouhé hranolky (1 x 1 cm). Hřiby očistíme, omyjeme a nakrájíme na plátky. Očištěnou cibuli drobně pokrájíme. Konzervované zelené fazolky scedíme a necháme okapat.

  • 2

    Několik dní odleželou srnčí panenku odblaníme, dobře omyjeme a osušíme. Prošpikujeme ji podélně slaninou a maso nakrájíme přes vlákno na plátky silné asi 2 cm. Pěstí je mírně rozklepeme.

  • 3

    V pánvi rozehřejeme máslo (2 lžíce), na kterém zpěníme cibuli, přidáme k ní plátky hříbků a osmažíme je z každé strany dozlatova. Osolíme (0.5-1 lžička), posypeme bílým pepřem, přilijeme 4 dl silného vývaru a červené víno Madeiru. Vše přivedeme k varu a za občasného promíchání vaříme přibližně 4-5 minut. Omáčku dochutíme solí, špetkou zázvoru, špetkou muškátového oříšku a špetkou nového koření. Přimícháme brusinkový džem a provaříme.

  • 4

    V kastrolu rozpálíme olej s máslem (2 lžíce) a plátky prudce restujeme po 1-2 minutách z každé strany. Maso osolíme (1 lžička), posypeme čerstvě pomletým pepřem čtyř barev a zvěřinovým kořením.

  • 5

    Na talíře rozdělíme plátky masa, zalijeme hříbkovou omáčkou. K okraji talíře položíme zelené fazolky. Každou porci ozdobíme vrchovatou lžicí husté zakysané smetany a servírujeme.

Komentáře k receptu