Pikantní domácí kečup
Suroviny
- 800 g Brusinky
- 500 g Cukr třtinový
- 400 g Rajčata loupaná (konzervovaná)
- 100 g Cukr krupice
- 500 ml Ocet jablečný
- 500 ml Voda pitná
- 1 kávová lžička Hřebíček mletý
- 2 kávová lžička Sůl bylinková
- 1 kávová lžička Zázvor mletý
- 2 ks Skořice celá
- 3 ks Badyán
- 2 ks Chilli paprička
- 2 polévková lžíce Pomerančová kůra
- 6 polévková lžíce Pomerančová šťáva
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 158 kcal
- Sacharidy 40 g
- Tuky 0 g
- Sodík 40 mg
- Bílkoviny 1 g
- Uhlovodany 40 g
- Cholesterol 0 mg
- Draslík 153.6 mg
- Vláknina 8623.4 mg
- Vitamín A 8623.4 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 10.8 mg
- Vitamín E 0.8 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 0.9 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Do připraveného kastrolu vložíme brusinky, skořici, badyán, zázvor, chilli papričku, pomerančovou kůru, pomerančovou šťávu, hřebíček ocet, vodu, třtinový cukr, sůl a na kostičky nakrájená rajčata.
-
2
Vše důkladně promícháme a přivedeme k varu. Zmírníme teplotu na sporáku a vaříme 30 minut. Následně sundáme ze sporáku a necháme vychladnout.
-
3
Za pomoci pasírovací strojku zpracujeme ze směsi jemný protlak, který nalijeme do jiného kastrolu. Přidáme cukr, promícháme a dáme na sporák. Přivedeme k varu a vaříme 10 minut, dokud omáčka nezhoustne.
-
4
Takto připravený kečup lijeme do čistých zavařovacích sklenic a vzduchotěsně uzavřeme.