Daňčí řízky na šípkách
Suroviny
- 100 g Celer bulvový
- 100 g Mrkev kořen
- 60 g Šípky sušené
- 100 g Petržel kořen
- 150 ml Víno červené
- 600 ml Hovězí vývar základní
- 80 ml Olej rostlinný
- 1 kávová lžička Sůl
- 2 ks Cibule
- 2 ks Bobkový list
- 4 ks Nové koření celé
- 4 ks Pepř černý celý
- 1.2 kg Dančí maso
- 1 polévková lžíce Džem meruňkový
- 0.7 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 2 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká
- 3 polévková lžíce Protlak rajčatový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 646 kcal
- Sacharidy 39 g
- Tuky 26 g
- Sodík 639 mg
- Bílkoviny 63 g
- Uhlovodany 33 g
- Cholesterol 207.4 mg
- Draslík 1555.2 mg
- Vláknina 27390.5 mg
- Vitamín A 27390.5 mg
- Vitamín B6 1.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 88.6 mg
- Vitamín E 3.1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 22.8 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Kořenovou zeleninu očistíme a nakrájíme na plátky, cibuli nakrájíme na plátky, maso očistíme, šípky opláchneme.
-
2
V pekáči na rozpáleném oleji zpěníme cibuli se zeleninou, vložíme maso, koření a maso opečeme. Poté podlijeme vývarem, osolíme, přimícháme rajčatový protlak, šípky a pečeme v předehřáté troubě, až je maso měkké. Během pečení maso poléváme výpekem.
-
3
Měkké maso vyjmeme a držíme na teple.
-
4
Do šťávy zašleháme jíšku, džem, víno a alespoň čtvrt hodiny povaříme. Poté omáčku rozmixujeme a propasírujeme přes síto.
-
5
Maso naporcujeme a servírujeme přelité omáčkou.