Tuňákový koláč
Suroviny
- 250 g Slanina vepřová
- 125 g Smetana 12% (konzumní)
- 150 g Tuňák v oleji
- 25 g Droždí
- 300 g Mouka pšeničná hladká
- 50 ml Olej olivový
- 150 ml Voda pitná
- 4 ks Vejce slepičí
- 2 špetka Sůl
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 1 špetka Petržel - nať
- 1 špetka Cukr krupice
- 1 kg Cibule
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 242 kcal
- Sacharidy 20 g
- Tuky 14 g
- Sodík 243 mg
- Bílkoviny 10 g
- Uhlovodany 6 g
- Cholesterol 76.8 mg
- Draslík 203.7 mg
- Vláknina 2230.8 mg
- Vitamín A 2230.8 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 4.7 mg
- Vitamín E 0.2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 8.5 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
V míse smícháme mouku, droždí, 150 ml vody a špetku cukru. Vše promícháme, přidáme ještě špetku soli a 50 ml olivového oleje a pořádně prohněteme. Těsto pak necháme cca 20 minut na teplém místě, kde by nám mělo zhruba zdvojnásobit objem.
-
2
Mezitím si připravíme zbytek. Oloupeme cibule a nakrájíme je na tenká kolečka. Slaninu nakrájíme na drobné kostičky a smícháme je s cibulí. Pak směs vložíme na rozpálenou pánev, kde cca pět minut podusíme.
-
3
Na pracovní desku si vyndáme formu na koláč a vložíme do ní připravené těsto. Rovnoměrně těsto posypeme cibulovou směsí. Na závěr na těsto rozdělíme okapaný obsah konzervy tuňáka.
-
4
Vše zalijeme omáčkou. Tu si připravíme ze smetany, kterou smícháme s vejcem. Okořeníme špetkou soli, pepře a petržele. Nyní omáčku rozlejeme po celém koláči.
-
5
Nyní stačí dát do předehřáté trouby na 200 stupňů a nechat 25 minut péct.