Křehké košíčky s pomeranči a višněmi
Suroviny
- 50 g Kompot višňový
- 105 g Máslo čerstvé
- 210 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 50 g Cukr vanilka
- 30 g Cukr moučkový
- 150 g Cukr moučkový
- 15 g Agar
- 20 g Mouka kukuřičná
- 200 ml Voda pitná
- 3 ks Pomeranče
- 2 ks Vaječný žloutek slepičí
- 3 ks Vaječný žloutek slepičí
- 1 špetka Citronová kůra
- 1 špetka Vanilka mletá
- 0.25 l Voda pitná
- 0.125 l Smetana čerstvá ke šlehání
- 1 polévková lžíce Citronová šťáva
- 1 polévková lžíce Pomerančová šťáva
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 460 kcal
- Sacharidy 61 g
- Tuky 21 g
- Sodík 12 mg
- Bílkoviny 7 g
- Uhlovodany 42 g
- Cholesterol 247.1 mg
- Draslík 172.1 mg
- Vláknina 5514.4 mg
- Vitamín A 5514.4 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 41 mg
- Vitamín E 0.6 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 15.5 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Na vál prosejeme mouku, cukr a vanilku, přidáme nastrouhanou citronovou kůru, rozsekané máslo a žloutek. Vypracujeme těsto a na studeném místě necháme odpočinout.
-
2
Poté těsto rozdělíme na malé kousky, vtlačíme je do plechových formiček, rozložíme na plech a v mírně vyhřáté troubě upečeme dozlatova.
-
3
Mezitím si připravíme krém - v rendlíku důkladně rozmícháme smetanu, kukuřičnou mouku, žloutky a vanilkový cukr. V hrnci si přivedeme k varu vodu, poté ztlumíme plamen a do vody položíme rendlík se smetanou a mícháme do zhoustnutí. Krém necháme vychladnout, přidáme lžíci pomerančové šťávy a důkladně promícháme.
-
4
Upečené košíčky necháme vychladnout, vyklopíme, studené naplníme žloutkovým krémem, doplníme kousky pomeranče a zavařenou višní.
-
5
Agar si lehce opražíme, přelijeme studenou vodou a přes noc necháme namáčet. Poté vmícháme cukr, šťávu vymačkanou z citronu a zvolna rozvaříme. Vychladlým agarem přelijeme povrch košíčků. Necháme ztuhnout, rozložíme na mísu a podáváme.