Mandlové pagáče
Suroviny
- 300 g Mouka pšeničná hladká
- 200 g Mouka polohrubá
- 40 g Droždí
- 250 g Tuk Hera jedlý
- 120 g Sýr Eidam cihla 30%
- 100 g Mandle
- 150 g Sýr Eidam uzený 45%
- 1 kávová lžička Cukr krupice
- 1.5 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
- 1 kávová lžička Paprika mletá sladká
- 2 ks Vejce slepičí
- 2 dl Mléko plnotučné
- 2.5 dl Smetana zakysaná15%
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1450 kcal
- Sacharidy 106 g
- Tuky 92 g
- Sodík 692 mg
- Bílkoviny 48 g
- Uhlovodany 45 g
- Cholesterol 127.7 mg
- Draslík 535.6 mg
- Vláknina 10653.2 mg
- Vitamín A 10653.2 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 0.2 mg
- Vitamín E 6.9 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 312.5 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Do mísy dáme hladkou a polohrubou mouku. Uděláme do ní důlek, do něj rozdrobíme kvasnice, přidáme 1 lžičkou cukru a 2 dl vlažného mléka.
-
2
Když nám vzejde kvásek, přidáme k mouce 1 vejce, vlahou rozpuštěnou celou Heru, sůl (1.5 lžičky), pepř, červenou papriku, zakysanou smetanu, nastrouhaný sýr Eidam, promícháme. Těsto dobře propracujeme. Mělo by být hladké a vláčné. Dobře mísu zakryjeme a dáme do chladničky odpočinout.
-
3
Až druhý den těsto dáme na pomoučený vál, rozválíme ho na placku o síle 2-3 cm a zakryjeme utěrkou. Necháme přibližně 15 minut kynout, pak formičkou (průměr 4-5 cm) vykrojíme malé pagáčky, které dáme na plech vyložený pečícím papírem. Do každého pagáčku zapíchneme do středu oloupanou mandli. Pagáčky potřeme rozšlehaným vajíčkem a pak je posypeme nastrouhaným uzeným sýrem.
-
4
Pečeme v předehřáté troubě při 200°C přibližně 15-20 minut dozlatova.
-
5
Pagáčky podáváme teplé i studené.