Mandlové pagáče

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 40 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 300 g Mouka pšeničná hladká
  • 200 g Mouka polohrubá
  • 40 g Droždí
  • 250 g Tuk Hera jedlý
  • 120 g Sýr Eidam cihla 30%
  • 100 g Mandle
  • 150 g Sýr Eidam uzený 45%
  • 1 kávová lžička Cukr krupice
  • 1.5 kávová lžička Sůl
  • 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
  • 1 kávová lžička Paprika mletá sladká
  • 2 ks Vejce slepičí
  • 2 dl Mléko plnotučné
  • 2.5 dl Smetana zakysaná15%
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 1450 kcal
  • Sacharidy 106 g
  • Tuky 92 g
  • Sodík 692 mg
  • Bílkoviny 48 g
  • Uhlovodany 45 g
  • Cholesterol 127.7 mg
  • Draslík 535.6 mg
  • Vláknina 10653.2 mg
  • Vitamín A 10653.2 mg
  • Vitamín B6 0.2 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 0.2 mg
  • Vitamín E 6.9 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 312.5 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Do mísy dáme hladkou a polohrubou mouku. Uděláme do ní důlek, do něj rozdrobíme kvasnice, přidáme 1 lžičkou cukru a 2 dl vlažného mléka.

  • 2

    Když nám vzejde kvásek, přidáme k mouce 1 vejce, vlahou rozpuštěnou celou Heru, sůl (1.5 lžičky), pepř, červenou papriku, zakysanou smetanu, nastrouhaný sýr Eidam, promícháme. Těsto dobře propracujeme. Mělo by být hladké a vláčné. Dobře mísu zakryjeme a dáme do chladničky odpočinout.

  • 3

    Až druhý den těsto dáme na pomoučený vál, rozválíme ho na placku o síle 2-3 cm a zakryjeme utěrkou. Necháme přibližně 15 minut kynout, pak formičkou (průměr 4-5 cm) vykrojíme malé pagáčky, které dáme na plech vyložený pečícím papírem. Do každého pagáčku zapíchneme do středu oloupanou mandli. Pagáčky potřeme rozšlehaným vajíčkem a pak je posypeme nastrouhaným uzeným sýrem.

  • 4

    Pečeme v předehřáté troubě při 200°C přibližně 15-20 minut dozlatova.

  • 5

    Pagáčky podáváme teplé i studené.

Komentáře k receptu