Vepřový steak na pepři

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 30 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 30 g Máslo čerstvé
  • 5 g Sůl
  • 600 g Vepřová kýta
  • 175 ml Smetana 33% (šlehačka)
  • 350 ml Víno bílé
  • 350 ml Hovězí vývar základní
  • 4 polévková lžíce Olej stolní
  • 4 polévková lžíce Pepř černý celý
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 675 kcal
  • Sacharidy 8 g
  • Tuky 50 g
  • Sodík 805 mg
  • Bílkoviny 32 g
  • Uhlovodany 6 g
  • Cholesterol 161.3 mg
  • Draslík 683.7 mg
  • Vláknina 2650 mg
  • Vitamín A 2650 mg
  • Vitamín B6 0.7 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 2.2 mg
  • Vitamín E 0.1 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 11.5 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Z kýty ukrojíme 4 steaky, které z obou stran lehce naklepeme a osolíme. Pepř nahrubo roztlučeme a rozprostřeme po talíři. Steaky vtlačíme do pepře, aby se povrch masa dobře obalil, potom je obalíme i z druhé strany. Přikryjeme je a necháme 30 minut stát stranou.

  • 2

    Rozehřejeme máslo s olejem na pánvi. Steaky vložíme do pánve a 5-7 minut je po každé straně smažíme, aby se propekly, ale zůstaly šťavnaté. Vyjmeme je z pánve a udržujeme teplé.

  • 3

    Na pánev vlijeme víno a necháme je svařit asi na polovinu. Přitom

  • 4

    mícháme, aby se odlepily kousky pepře a rozpustily se připečeniny na dně. Přidáme vývar a 5 minut vaříme. Šťávu přecedíme, aby v ní nezůstaly kousky pepře, potom ji vrátíme na pánev a ještě 3 minuty vaříme, nesmí však příliš zhoustnout.

  • 5

    Vlijeme smetanu, omáčku průběžně promícháváme a prudce povaříme, aby zhoustla. Na pánev dáme steaky, dobře je prohřejeme a servírujeme.

Komentáře k receptu