Vepřový steak na pepři
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 675 kcal
- Sacharidy 8 g
- Tuky 50 g
- Sodík 805 mg
- Bílkoviny 32 g
- Uhlovodany 6 g
- Cholesterol 161.3 mg
- Draslík 683.7 mg
- Vláknina 2650 mg
- Vitamín A 2650 mg
- Vitamín B6 0.7 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 2.2 mg
- Vitamín E 0.1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 11.5 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Z kýty ukrojíme 4 steaky, které z obou stran lehce naklepeme a osolíme. Pepř nahrubo roztlučeme a rozprostřeme po talíři. Steaky vtlačíme do pepře, aby se povrch masa dobře obalil, potom je obalíme i z druhé strany. Přikryjeme je a necháme 30 minut stát stranou.
-
2
Rozehřejeme máslo s olejem na pánvi. Steaky vložíme do pánve a 5-7 minut je po každé straně smažíme, aby se propekly, ale zůstaly šťavnaté. Vyjmeme je z pánve a udržujeme teplé.
-
3
Na pánev vlijeme víno a necháme je svařit asi na polovinu. Přitom
-
4
mícháme, aby se odlepily kousky pepře a rozpustily se připečeniny na dně. Přidáme vývar a 5 minut vaříme. Šťávu přecedíme, aby v ní nezůstaly kousky pepře, potom ji vrátíme na pánev a ještě 3 minuty vaříme, nesmí však příliš zhoustnout.
-
5
Vlijeme smetanu, omáčku průběžně promícháváme a prudce povaříme, aby zhoustla. Na pánev dáme steaky, dobře je prohřejeme a servírujeme.