Kuřátka na česneku a víně
Suroviny
- 60 g Máslo čerstvé
- 5 g Sůl
- 3 g Pepř černý mletý
- 1500 g Kuře
- 800 g Artyčoky sterilované
- 10 g Rozmarýn čerstvý
- 200 ml Víno bílé
- 2 kávová lžička Tymián čerstvý
- 1 ks Citrony
- 1 špetka Sůl
- 4 stroužek Česnek
- 3 stroužek Česnek
- 4 polévková lžíce Olej olivový
- 1 polévková lžíce Petržel - nať
- 2 polévková lžíce Citronová šťáva
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1146 kcal
- Sacharidy 33 g
- Tuky 76 g
- Sodík 931 mg
- Bílkoviny 77 g
- Uhlovodany 32 g
- Cholesterol 299.3 mg
- Draslík 1432.1 mg
- Vláknina 38610 mg
- Vitamín A 38610 mg
- Vitamín B6 1.6 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 48.3 mg
- Vitamín E 1.5 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 22 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Čtyři malá kuřátka zevnitř i vně osolíme a opepříme, do každého vložíme stroužek česneku a snítku rozmarýny. Svážeme je a potřeme máslem.
-
2
Vložíme je na pekáč s roštem a 40-45 minut je pečeme v předehřáté troubě při 190 °C (plyn 5). Během pečení je potíráme výpekem, pečeme dozlatova.
-
3
Smícháme přísady na marinádu, podle chuti ji osolíme a opepříme. V marinádě několikrát obrátíme artyčoky a necháme je stát alespoň 30 minut.
-
4
Svaříme víno, až se svaří na 90 ml. Odstavíme je. Kuřátka vyjmeme z pekáče a udržujeme je teplá.
-
5
K výpeku na pekáči přilijeme svařené víno a zamícháme. Přimícháme artyčoky a 2-3 polévkové lžíce marinády a přivedeme k varu. Kuřátka podáváme s artyčoky a šťávou, zdobíme rozmarýnou a řezy citronu.