Houbová žemlovka s bylinkami
Suroviny
- 800 g Houby čerstvé
- 80 g Slanina vepřová
- 600 g Veka
- 1 kávová lžička Sůl
- 4.5 kávová lžička Pepř 4 barev
- 1 kávová lžička Kmín drcený
- 1 kávová lžička Oregano sušené
- 0.5 kávová lžička Pepř bílý
- 1 kávová lžička Vegeta
- 2 ks Cibule
- 4 ks Vejce slepičí
- 4 ks Rajčata
- 2 špetka Sůl mořská
- 2 dl Mléko plnotučné
- 1 dl Smetana 33% (šlehačka)
- 1 polévková lžíce Petržel - nať
- 3 polévková lžíce Sádlo vepřové škvařené
- 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 1 polévková lžíce Bazalka
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1000 kcal
- Sacharidy 118 g
- Tuky 45 g
- Sodík 603 mg
- Bílkoviny 36 g
- Uhlovodany 24 g
- Cholesterol 303.4 mg
- Draslík 1365.3 mg
- Vláknina 24827.9 mg
- Vitamín A 24827.9 mg
- Vitamín B6 0.3 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 16 mg
- Vitamín E 1.2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 335 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Směs čerstvých lesních hub očistíme, omyjeme a pokrájíme na plátky. Oloupanou cibuli drobně nakrájíme, slaninu pokrájíme na kostičky. Petrželku omyjeme a nasekáme ji nadrobno. Bazalkové lístky omyjeme.
-
2
V pánvi na rozpáleném sádle vysmažíme kostičky slaniny dozlatova. Přidáme na ně houby, osolíme je, opepříme rozdrceným pepřem 4 barev, posypeme kmínem a dusíme za častého míchání až do doby (přibližně 15 minut), kdy se z nich odpaří všechna tekutina. Potom do hub zamícháme petrželku.
-
3
Bílou veku pokrájíme na plátky. Do misky nalijeme 2 dl mléka, přidáme vejce, 2 špetky mořské soli, oregano, bílý pepř a vše rozšleháme.
-
4
Zapékací misku vymažeme máslem. Plátky veky postupně namočíme do mléka s rozšlehaným vajíčkem. Veku v jedné vrstvě položíme na dno pekáčku. Na ni dáme vrstvu hub, zase je zakryjeme namočenou vekou, na kterou dáme druhou vrstvu hub. Takto vrstvy střídáme a zakončíme vrstvou veky. Do zbylého mléka přilijeme 1 dl smetany a rozkvedláme 3 vejce, směs ochutíme Vegetou a povrch žemlovky přelijeme.
-
5
Misku se žemlovkou dáme do předehřáté trouby. Pečeme při 190°C přibližně 10 - 12 minut dozlatova.
-
6
Houbovou žemlovku podáváme teplou, každou porci ozdobíme na čtvrtky pokrájeným rajčetem.