Závin s ořechovou nádivkou
Suroviny
- 70 g Máslo čerstvé
- 10 g Máslo čerstvé
- 500 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 210 g Ořechy vlašské
- 35 g Cukr krupice
- 15 g Droždí
- 120 g Cukr moučkový
- 0.5 ks Citrony
- 1 ks Vaječný žloutek slepičí
- 1 ks Vejce slepičí
- 1 ks Vejce slepičí
- 1 ks Hřebíček
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Citronová kůra
- 1 špetka Skořice mletá
- 1 špetka Vanilka mletá
- 1 špetka Vanilka mletá
- 0.125 l Smetana 33% (šlehačka)
- 0.166667 l Voda pitná
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1013 kcal
- Sacharidy 113 g
- Tuky 55 g
- Sodík 193 mg
- Bílkoviny 23 g
- Uhlovodany 39 g
- Cholesterol 218.9 mg
- Draslík 317.7 mg
- Vláknina 13207.6 mg
- Vitamín A 13207.6 mg
- Vitamín B6 0.3 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 8.7 mg
- Vitamín E 0.7 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 21.2 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Máslo umícháme s cukrem, přidáme žloutek, vejce, sůl, vanilku, nastrouhanou citronovou kůru a vše třeme cca 15 minut. Přidáme vykynutý kvásek připravený z droždí, trošky cukru a mouky. Přilijeme vlažnou smetanu, vmícháme mouku a vypracujeme těsto. Necháme vykynout na teplém místě.
-
2
Mezitím připravíme náplň. Svaříme vodu s cukrem, vmícháme nastrouhanou citronovou kůru, skořici, vanilku, utlučený hřebíček, strouhané ořechy a za stálého míchání necháme ztuhnout.
-
3
Těsto rozválíme na tenký obdélník, potřeme ořechovou nádivkou, zatočíme do závinu, přemístíme na vymaštěný plech a necháme znovu vykynout.
-
4
Potřeme rozšlehaným vejcem a v rozpálené troubě upečeme dozlatova. Hotový závin posypeme vanilkovým cukrem, necháme vychladnout, nakrájíme a podáváme.