Krupicový závin s vanilkovým krémem
Suroviny
- 40 g Máslo čerstvé
- 200 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 80 g Pšeničná krupice
- 10 g Sádlo škvařené
- 20 g Cukr vanilka
- 25 g Cukr moučkový
- 0.5 ks Citrony
- 2 ks Vaječný bílek slepičí
- 2 ks Vaječný žloutek slepičí
- 1 ks Vejce slepičí
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Sůl
- 0.0625 l Smetana 33% (šlehačka)
- 0.125 l Smetana 33% (šlehačka)
- 0.1875 l Voda pitná
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 499 kcal
- Sacharidy 53 g
- Tuky 26 g
- Sodík 144 mg
- Bílkoviny 12 g
- Uhlovodany 11 g
- Cholesterol 249.9 mg
- Draslík 69.6 mg
- Vláknina 4228 mg
- Vitamín A 4228 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 7.7 mg
- Vitamín E 0.4 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 10.2 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Na vál prosejeme mouku, uděláme důlek, přilijeme vlažnou vodu s rozpuštěným sádlem, přidáme sůl a rozšlehané vejce. Těsto nejprve prosekáme nožem a potom rukou zpracujeme. Musí být vláčné a nelepit se. Vytvoříme z něj bochánek, zakryjeme nahřátým kastrolem a necháme cca 15 minut odpočinout.
-
2
Mezitím připravíme nádivku. V míse utřeme máslo, přidáme žloutky, cukr, sůl, nastrouhanou citronovou kůru a třeme cca 25 min. Poté za stálého míchání přidáváme po lžičkách smetanu, krupici a nakonec tuhý sníh ušlehaný z bílků.
-
3
Těsto na vále rozválíme nebo vytáhneme a potřeme nádivkou. Zatočíme do závinu, přemístíme na máslem vymazaný plech a upečeme dozlatova. Mezitím potíráme smetanou.
-
4
Hotový závin posypeme vanilkovým cukrem, nakrájíme a podáváme s vanilkovým krémem.