Jablkový závin s mandlemi a rozinkami

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 70 minut
Počet porcí: 5

Suroviny

  • 350 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 20 g Sádlo škvařené
  • 750 g Jablka
  • 60 g Máslo čerstvé
  • 100 g Strouhanka
  • 30 g Máslo čerstvé
  • 60 g Cukr moučkový
  • 30 g Rozinky tmavé
  • 20 g Mandle
  • 0.2 kávová lžička Ocet jablečný
  • 1 kávová lžička Skořice mletá
  • 0.5 kávová lžička Rum
  • 1 ks Vejce slepičí
  • 1 špetka Sůl
  • 0.125 l Voda pitná
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 655 kcal
  • Sacharidy 99 g
  • Tuky 24 g
  • Sodík 203 mg
  • Bílkoviny 12 g
  • Uhlovodany 44 g
  • Cholesterol 74.5 mg
  • Draslík 226 mg
  • Vláknina 12258.4 mg
  • Vitamín A 12258.4 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 6.9 mg
  • Vitamín E 1.5 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 22.2 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Na vál prosejeme mouku, uděláme důlek, přilijeme vlažnou vodu s rozpuštěným sádlem, přidáme sůl, ocet a rozšlehané vejce. Těsto nejprve prosekáme nožem a potom rukou zpracujeme. Musí být vláčné a nelepit se. Vytvoříme z něj bochánek, zakryjeme nahřátým kastrolem a necháme cca 15 minut odpočinout.

  • 2

    Poté těsto na pomoučeném vále rozválíme, potřeme rozpuštěným máslem a rukama vytáhneme na tenký plát. Housku předem nastrouháme, osmahneme na másle a necháme vychladnout. Jablka oloupeme, nakrájíme na malé kousky. Těsto posypeme osmaženou strouhankou, jablky, cukrem smíchaným se skořicí, očištěnými rozinkami, loupanými mandlemi a pokapeme rumem.

  • 3

    Závin zatočíme, položíme na vymaštěný plech, potřeme máslem a pečeme ve středně vyhřáté troubě cca 30 minut. Mezitím můžeme znovu potřít máslem. Hotový závin posypeme cukrem, necháme vychladnout, nakrájíme a podáváme.

Komentáře k receptu