Jablkový závin s mandlemi a rozinkami
Suroviny
- 350 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 20 g Sádlo škvařené
- 750 g Jablka
- 60 g Máslo čerstvé
- 100 g Strouhanka
- 30 g Máslo čerstvé
- 60 g Cukr moučkový
- 30 g Rozinky tmavé
- 20 g Mandle
- 0.2 kávová lžička Ocet jablečný
- 1 kávová lžička Skořice mletá
- 0.5 kávová lžička Rum
- 1 ks Vejce slepičí
- 1 špetka Sůl
- 0.125 l Voda pitná
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 655 kcal
- Sacharidy 99 g
- Tuky 24 g
- Sodík 203 mg
- Bílkoviny 12 g
- Uhlovodany 44 g
- Cholesterol 74.5 mg
- Draslík 226 mg
- Vláknina 12258.4 mg
- Vitamín A 12258.4 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 6.9 mg
- Vitamín E 1.5 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 22.2 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Na vál prosejeme mouku, uděláme důlek, přilijeme vlažnou vodu s rozpuštěným sádlem, přidáme sůl, ocet a rozšlehané vejce. Těsto nejprve prosekáme nožem a potom rukou zpracujeme. Musí být vláčné a nelepit se. Vytvoříme z něj bochánek, zakryjeme nahřátým kastrolem a necháme cca 15 minut odpočinout.
-
2
Poté těsto na pomoučeném vále rozválíme, potřeme rozpuštěným máslem a rukama vytáhneme na tenký plát. Housku předem nastrouháme, osmahneme na másle a necháme vychladnout. Jablka oloupeme, nakrájíme na malé kousky. Těsto posypeme osmaženou strouhankou, jablky, cukrem smíchaným se skořicí, očištěnými rozinkami, loupanými mandlemi a pokapeme rumem.
-
3
Závin zatočíme, položíme na vymaštěný plech, potřeme máslem a pečeme ve středně vyhřáté troubě cca 30 minut. Mezitím můžeme znovu potřít máslem. Hotový závin posypeme cukrem, necháme vychladnout, nakrájíme a podáváme.