Domácí bramborový chléb

Hodnocení 0x 1x
Čas přípravy: 85 minut
Počet porcí: 8

Suroviny

  • 180 g Brambory
  • 10 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 24 g Sůl
  • 6 g Cukr krupice
  • 42 g Droždí
  • 1030 g Mouka žitná chlebová tmavá předměřická
  • 3 kávová lžička Kmín celý
  • 1 kávová lžička Fenyklová semínka
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 481 kcal
  • Sacharidy 103 g
  • Tuky 3 g
  • Sodík 1358 mg
  • Bílkoviny 12 g
  • Uhlovodany 5 g
  • Cholesterol 0 mg
  • Draslík 276.6 mg
  • Vláknina 2070 mg
  • Vitamín A 2070 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 2.8 mg
  • Vitamín E 0.1 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 2.7 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Brambory uvaříme ve vroucí vodě, poté slijeme, necháme vychladnout a slupku oloupeme, následně je nastrouháme na struhadle. Droždí rozdrobíme do 10 g hladké mouky, přidáme cukr a 25 ml vlažné vody, necháme na teplém místě vzejít kvásek.

  • 2

    Smícháme 1 kg mouky, sůl, koření, brambory a kvásek. Přilijeme 500 ml vlažné vody, vypracujeme těsto, to rozdělíme na dvě poloviny a vlhkýma rukama vytvarujeme do bochníků. Přendáme na moukou posypaný plech a dáme na 45 minut kynout. Poté bochníky potřeme osolenou vlažnou vodou a necháme péct 15 minut při 200°C, následně opět potřeme slanou vodou a pečeme dalších 30 minut. Postup s potřením vodou opakujeme a pečeme dalších 15 minut. Upečený chléb vyjmeme z trouby, opět potřeme slaným roztokem a necháme vychladnout.

Komentáře k receptu