Domácí bramborový chléb
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 481 kcal
- Sacharidy 103 g
- Tuky 3 g
- Sodík 1358 mg
- Bílkoviny 12 g
- Uhlovodany 5 g
- Cholesterol 0 mg
- Draslík 276.6 mg
- Vláknina 2070 mg
- Vitamín A 2070 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 2.8 mg
- Vitamín E 0.1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 2.7 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Brambory uvaříme ve vroucí vodě, poté slijeme, necháme vychladnout a slupku oloupeme, následně je nastrouháme na struhadle. Droždí rozdrobíme do 10 g hladké mouky, přidáme cukr a 25 ml vlažné vody, necháme na teplém místě vzejít kvásek.
-
2
Smícháme 1 kg mouky, sůl, koření, brambory a kvásek. Přilijeme 500 ml vlažné vody, vypracujeme těsto, to rozdělíme na dvě poloviny a vlhkýma rukama vytvarujeme do bochníků. Přendáme na moukou posypaný plech a dáme na 45 minut kynout. Poté bochníky potřeme osolenou vlažnou vodou a necháme péct 15 minut při 200°C, následně opět potřeme slanou vodou a pečeme dalších 30 minut. Postup s potřením vodou opakujeme a pečeme dalších 15 minut. Upečený chléb vyjmeme z trouby, opět potřeme slaným roztokem a necháme vychladnout.