Chlebový houbanec z Podkrkonoší
Suroviny
- 250 g Chléb konzumní
- 400 g Hříbky čerstvé
- 1.5 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Pepř černý mletý
- 2 kávová lžička Majoránka
- 2 ks Cibule
- 4 ks Vejce slepičí
- 4 stroužek Česnek
- 2 dl Smetana 33% (šlehačka)
- 3 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 1 polévková lžíce Petržel - nať
- 2 polévková lžíce Sádlo škvařené
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 411 kcal
- Sacharidy 30 g
- Tuky 28 g
- Sodík 255 mg
- Bílkoviny 11 g
- Uhlovodany 8 g
- Cholesterol 216.1 mg
- Draslík 425.8 mg
- Vláknina 2486.3 mg
- Vitamín A 2486.3 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 4.9 mg
- Vitamín E 0.4 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 13.3 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Čerstvé hřiby očistíme, omyjeme a pokrájíme na plátky. Oloupanou cibuli pokrájíme nadrobno.
-
2
V pánvi na rozpáleném másle (2 lžíce) a sádle (2 lžíce) zpěníme cibuli, přidáme k ní pokrájené houby, které osolíme (1 lžička), opepříme a dusíme do doby, než se voda z hub vypaří a za stálého míchání se začnou smažit. Houby z pánve i s omastkem dáme do větší mísy, přidáme k nim prolisovaný česnek, majoránku, omytou, drobně pokrájenou petrželovou nať, nastrouhaný tvrdý chléb a směs promícháme.
-
3
V menší misce rozšleháme vejce se smetanou a solí (1/2 lžičky) a vaječnou směs přimícháme k houbové směsi. Vše dáme do máslem (1 lžíce) vymaštěného pekáče a dáme do předem vyhřáté trouby upéct.
-
4
Pečeme při 180°C přibližně 30-40 minut do zlatohněda.