Pečené nočky s mákem

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 75 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 400 g Mouka pšeničná hladká
  • 20 g Droždí
  • 100 g Mák mletý
  • 80 g Cukr moučkový
  • 700 ml Mléko polotučné
  • 1 kávová lžička Cukr krupice
  • 1 špetka Sůl
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 646 kcal
  • Sacharidy 110 g
  • Tuky 14 g
  • Sodík 245 mg
  • Bílkoviny 22 g
  • Uhlovodany 29 g
  • Cholesterol 0 mg
  • Draslík 310.2 mg
  • Vláknina 10300 mg
  • Vitamín A 10300 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 0 mg
  • Vitamín E 0.4 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 2.6 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Droždí utřeme se lžící cukru, přimícháme lžíci mouky a 20 ml mléka a na teple necháme vzejít.

  • 2

    Do mísy prosejeme mouku, přisypeme sůl, přilijeme 180 ml vlažného mléka, přidáme vzešlý kvásek a v míse vymícháme hladké těsto. Těsto jemně posypeme hladkou moukou, přikryjeme utěrkou a na teple necháme kynout přibližně dvacet minut.

  • 3

    Poté na vále z těsta vyválíme asi 12 cm dlouhé válečky a na tukem vymazaném plechu je necháme ještě alespoň 10 minut kynout. Poté pečeme v předehřáté troubě, až zrůžoví. Upečené válečky nakrájíme na dvoucentimetrové kousky, které klademe do mísy a polijeme postupně 500 ml vařícího mléka. Když se mléko vsákne, sypeme nočky mletým mákem s cukrem.

Komentáře k receptu