Barevná zeleninová polévka
Suroviny
- 50 g Celer bulvový
- 250 g Celer bulvový
- 100 g Květák
- 100 g Mrkev kořen
- 100 g Mrkev kořen
- 250 g Pórek
- 100 g Slanina vepřová
- 200 g Tuřín
- 50 g Petržel kořen
- 200 g Petržel kořen
- 60 g Mandle plátky
- 200 g Romanesco
- 2 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Pepř černý mletý
- 0.5 kávová lžička Bazalka
- 1 kávová lžička Libeček
- 9 kávová lžička Pepř 4 barev
- 1 ks Cibule
- 2 ks Bobkový list
- 4 ks Jalovec
- 1 ks Chilli paprička
- 1 špetka Muškátový oříšek
- 1 l Voda pitná
- 0.5 l Víno růžové
- 3 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 1 polévková lžíce Petržel - nať
- 3 polévková lžíce Sherry brandy
- 2 polévková lžíce Sůl mořská
- 2 polévková lžíce Pesto
- 1 polévková lžíce Petržel kudrnka
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 724 kcal
- Sacharidy 61 g
- Tuky 152 g
- Sodík 2933 mg
- Bílkoviny 15 g
- Uhlovodany 57 g
- Cholesterol 35 mg
- Draslík 934.9 mg
- Vláknina 38426 mg
- Vitamín A 38426 mg
- Vitamín B6 0.5 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 123.6 mg
- Vitamín E 1.4 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 24.7 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Omytou brokolici Romanesco a květák rozdělíme na růžičky. Očištěnou a omytou mrkev, celer a petržel pokrájíme na nudličky. Petržel kudrnku a bazalku omyjeme a drobně pokrájíme. Červenou chilli papričku omyjeme, rozkrojíme a zbavíme semínek, pak ji pokrájíme na tenké nudličky.
-
2
V pánvi nasucho opražíme dozlatova mandlové lupínky.
-
3
Prorostlou slaninu pokrájíme na proužky a v hrnci je vysmažíme dozlatova. Slaninu vyjmeme a odložíme na talíř. Na zbylý omastek ze slaniny přidáme kořenovou zeleninu, promícháme a dusíme asi 5 minut.
-
4
Přilijeme 1 litr zeleninového bujonu, přidáme brokolici, květákové růžičky, bazalku a pomalu vaříme 5 - 6 minut.
-
5
Ochutíme solí, pepřem, 2 lžícemi pasty Pesto, 3 lžícemi Sherry brandy, špetkou muškátového oříšku a vaříme ještě přibližně 2 minuty.
-
6
Každou porci polévky ozdobíme osmaženými plátky slaniny, posypeme petrželkou a mandlemi.
-
7
Zeleninový bujon [30258]:
-
8
Všechnu zeleninu - tuřín (bílou řepu), mrkev, cibuli, celer, petržel kořen, a pórek očistíme, omyjeme a pokrájíme na kousky. 2 stonky petrželky natě (1 lžíce) a lístky libečku (1 lžička) svážeme.
-
9
V hrnci si rozpustíme máslo a vše osmažíme dorůžova.
-
10
Přilijeme 0.5 litru růžového vína a 1 litr vody. Přidáme 1 lžičku barevného pepře, 2 lžíce mořské soli, 4 ks jalovce, 2 bobkové listy,
-
11
svázanou nať a při mírné teplotě vaříme 90 minut.
-
12
Pak vývar scedíme přes husté síto, Z vychlazeného vývaru sejmeme tuk a získáme čistý bujon.
-
13
Případně dochutíme solí a pepřem.