Humrový bujon s okurkou

Hodnocení 0x 1x
Čas přípravy: 80 minut
Počet porcí: 6

Suroviny

  • 200 g Kedlubna
  • 200 g Celer řapíkatý
  • 300 g Paprika červená
  • 250 g Okurka salátová
  • 700 g Humr
  • 1.5 kávová lžička Sůl
  • 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
  • 0.5 kávová lžička Kmín celý
  • 10 kávová lžička Pepř 4 barev
  • 2 ks Mrkev kořen
  • 6 ks Krevety tygří - loupané
  • 5 ks Nové koření celé
  • 0.5 l Víno bílé
  • 1.5 l Voda pitná
  • 1.5 polévková lžíce Sůl
  • 1 polévková lžíce Kopr čerstvý
  • 1 polévková lžíce Petržel kudrnka
  • 2 polévková lžíce Protlak rajčatový
  • 1 polévková lžíce Máslo
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 972 kcal
  • Sacharidy 52 g
  • Tuky 136 g
  • Sodík 1841 mg
  • Bílkoviny 254 g
  • Uhlovodany 17 g
  • Cholesterol 1160.8 mg
  • Draslík 718.4 mg
  • Vláknina 20264.1 mg
  • Vitamín A 20264.1 mg
  • Vitamín B6 0.3 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 74.4 mg
  • Vitamín E 2.6 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 2.3 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Salátovou okurku omyjeme, pokrájíme na kostičky, dáme do mísy, osolíme a necháme 5 minut odležet.

  • 2

    Omyjeme malý svazek kopru (1 lžíce), pak ho svážeme nití. Omyjeme petržel kudrnku a drobně ji nakrájíme.

  • 3

    Z uvařeného humra vyjmeme maso (200g) a nakrájíme ho.

  • 4

    Humrový bujon (1 litr) přivedeme k varu, vložíme do něj svázaný kopr, kostky okurky a při mírné teplotě vaříme 4 minuty, pak přidáme humří vařené pokrájené maso (200g) a spolu vaříme další 2 minuty, víc ne, aby maso nabylo převařené. Svazek kopru vyjmeme, bujon osolíme a opepříme podle chuti a podáváme s drobně pokrájenou petrželkou kudrnkou.

  • 5

    Humrový bujon [30179]:

  • 6

    Tygřím krevetám na zádech, kde bychom očekávali páteř, nařízneme jemně maso (otevřeme ji i prstem) a pod tekoucí vodou žilky odstraníme. Omyté krevety osušíme papírovou utěrkou. Krunýř mořského humra očistíme kartáčem a dobře omyjeme.

  • 7

    Oloupanou mrkev a kedlubnu pokrájíme na kostky. Omyté a vyčištěné papriky pokrájíme na proužky. Omytý řapíkatý celer pokrájíme na kousky.

  • 8

    V hrnci do rozehřátého másla přimícháme mletý pepř a zeleninu podusíme. Přilijeme 1,5 litru vody a 0,5 litru bílého vína, přidáme 2 lžičky rozdrceného barevného pepře, 5 kuliček nového koření, 0,5 lžičky kmínu a 2 lžíce rajského protlaku a 1,5 lžíce soli a vaříme 10 minut, pak přidáme humra a vaříme 20 až 25 minut.

  • 9

    Před dovařením humra a zeleniny přidáme krevety, protože je vaříme 5 až 8 minut podle velikosti. Celková doba vaření je maximálně 35 minut.

  • 10

    Vývar scedíme přes husté síto, křehké krevety upravíme na talíře a můžeme je podávat s bujonem.

Komentáře k receptu