Humrový bujon s okurkou
Suroviny
- 200 g Kedlubna
- 200 g Celer řapíkatý
- 300 g Paprika červená
- 250 g Okurka salátová
- 700 g Humr
- 1.5 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
- 0.5 kávová lžička Kmín celý
- 10 kávová lžička Pepř 4 barev
- 2 ks Mrkev kořen
- 6 ks Krevety tygří - loupané
- 5 ks Nové koření celé
- 0.5 l Víno bílé
- 1.5 l Voda pitná
- 1.5 polévková lžíce Sůl
- 1 polévková lžíce Kopr čerstvý
- 1 polévková lžíce Petržel kudrnka
- 2 polévková lžíce Protlak rajčatový
- 1 polévková lžíce Máslo
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 972 kcal
- Sacharidy 52 g
- Tuky 136 g
- Sodík 1841 mg
- Bílkoviny 254 g
- Uhlovodany 17 g
- Cholesterol 1160.8 mg
- Draslík 718.4 mg
- Vláknina 20264.1 mg
- Vitamín A 20264.1 mg
- Vitamín B6 0.3 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 74.4 mg
- Vitamín E 2.6 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 2.3 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Salátovou okurku omyjeme, pokrájíme na kostičky, dáme do mísy, osolíme a necháme 5 minut odležet.
-
2
Omyjeme malý svazek kopru (1 lžíce), pak ho svážeme nití. Omyjeme petržel kudrnku a drobně ji nakrájíme.
-
3
Z uvařeného humra vyjmeme maso (200g) a nakrájíme ho.
-
4
Humrový bujon (1 litr) přivedeme k varu, vložíme do něj svázaný kopr, kostky okurky a při mírné teplotě vaříme 4 minuty, pak přidáme humří vařené pokrájené maso (200g) a spolu vaříme další 2 minuty, víc ne, aby maso nabylo převařené. Svazek kopru vyjmeme, bujon osolíme a opepříme podle chuti a podáváme s drobně pokrájenou petrželkou kudrnkou.
-
5
Humrový bujon [30179]:
-
6
Tygřím krevetám na zádech, kde bychom očekávali páteř, nařízneme jemně maso (otevřeme ji i prstem) a pod tekoucí vodou žilky odstraníme. Omyté krevety osušíme papírovou utěrkou. Krunýř mořského humra očistíme kartáčem a dobře omyjeme.
-
7
Oloupanou mrkev a kedlubnu pokrájíme na kostky. Omyté a vyčištěné papriky pokrájíme na proužky. Omytý řapíkatý celer pokrájíme na kousky.
-
8
V hrnci do rozehřátého másla přimícháme mletý pepř a zeleninu podusíme. Přilijeme 1,5 litru vody a 0,5 litru bílého vína, přidáme 2 lžičky rozdrceného barevného pepře, 5 kuliček nového koření, 0,5 lžičky kmínu a 2 lžíce rajského protlaku a 1,5 lžíce soli a vaříme 10 minut, pak přidáme humra a vaříme 20 až 25 minut.
-
9
Před dovařením humra a zeleniny přidáme krevety, protože je vaříme 5 až 8 minut podle velikosti. Celková doba vaření je maximálně 35 minut.
-
10
Vývar scedíme přes husté síto, křehké krevety upravíme na talíře a můžeme je podávat s bujonem.