Rýží plněné vinné listy
Suroviny
- 500 g Vinné listy
- 400 g Hovězí maso mleté
- 400 g Rýže arborio
- 0.25 kávová lžička Muškátový oříšek
- 1 kávová lžička Kurkuma
- 0.25 kávová lžička Kmín římský
- 2 ks Rajčata
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 1 špetka Pepř cayenský
- 2 stroužek Česnek
- 4 polévková lžíce Olej olivový
- 1 polévková lžíce Petržel - nať
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 681 kcal
- Sacharidy 103 g
- Tuky 15 g
- Sodík 138 mg
- Bílkoviny 37 g
- Uhlovodany 25 g
- Cholesterol 62 mg
- Draslík 813.4 mg
- Vláknina 29179.9 mg
- Vitamín A 29179.9 mg
- Vitamín B6 0.9 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 21.8 mg
- Vitamín E 3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 6 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Opláchnutou rýži necháme okapat a v míse smícháme se solí, pepřem, kurkumou, kmínem, strouhaným muškátovým oříškem a cayenským pepřem.
-
2
Rajčata vykrojíme a nakrájíme na kostičky. Česnek jemně nasekáme.
-
3
Opláchnutou petržel dosucha otřepeme, nasekáme a smícháme s rýží, rajčaty, česnekem a 2 polévkovými lžícemi olivového oleje.
-
4
Na suché teflonové pánvi zprudka opečeme mleté maso, necháme vychladnout a poté vmícháme do rýže.
-
5
Studenou vodou opláchneme vinné listy a necháme okapat. Rozložíme je hladkou stranou dospod a odstraníme řapíky.
-
6
Na střed každého listu naneseme 2 kávové lžičky náplně a založíme nejprve konce listů, pak jejich okraje a nakonec listy zavineme.
-
7
Závitky vložíme do hrnce se zbylým olejem. Zalijeme studenou vodou, aby byly zcela ponořené. Zatížíme obráceným talířem.
-
8
Vodu přivedeme k varu, odebereme talíř a při střední teplotě dusíme asi 50 minut. Podáváme jak horké, tak studené.