Koroptví polévka s listy vinné révy
Suroviny
- 200 g Celer bulvový
- 200 g Kuřecí drůbky
- 100 g Vinné listy
- 200 g Koroptev
- 1 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
- 1 kávová lžička Pepř černý mletý
- 0.5 kávová lžička Paprika mletá sladká
- 0.5 kávová lžička Pepř citronový
- 0.5 kávová lžička Česnek sušený
- 2 ks Cibule
- 1 ks Citrony
- 1 ks Mrkev kořen
- 2 ks Bobkový list
- 4 ks Jalovec
- 1 ks Petržel kořen
- 1 špetka Nové koření mleté
- 1 špetka Kardamom
- 2 stroužek Česnek
- 5 dl Víno červené
- 7 dl Voda pitná
- 0.5 dl Víno madeira
- 1 kg Bažant obecný
- 1 polévková lžíce Celer - nať
- 3 polévková lžíce Olej olivový
- 0.5 polévková lžíce Sůl
- 1 polévková lžíce Petržel - nať
- 9 polévková lžíce Pepř 4 barev
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 926 kcal
- Sacharidy 42 g
- Tuky 119 g
- Sodík 677 mg
- Bílkoviny 85 g
- Uhlovodany 38 g
- Cholesterol 308.5 mg
- Draslík 1439.2 mg
- Vláknina 24183.5 mg
- Vitamín A 24183.5 mg
- Vitamín B6 2.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 101.5 mg
- Vitamín E 1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 10.8 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Omyté listy vinné révy drobně pokrájíme. Chemicky neošetřený citron omyjeme, osušíme a nastrouháme.
-
2
Koroptví prsa omyjeme, osušíme, pokrájíme na nudličky, které v hrnci orestujeme na olivovém oleji dozlatova.
-
3
Maso ochutíme solí, bílým pepřem, 1 lžičkou citronové kůry, prolisovaným česnekem, promícháme a zalijeme 0.5 dl červeného vína a 0.5 dl vínového bujonu. Přidáme pokrájené listy z vinné révy a polévku pomalu vaříme 10 minut.
-
4
Nakonec dochutíme 1 špetkou nového koření, 1/2 lžičkou citronového pepře, mletého kardamomu a podáváme.
-
5
Vínový bujon z pernaté zvěře [29549]:
-
6
Očištěné a omyté maso (1 kg) z pernaté zvěře rozporcujeme a dáme do většího hrnce. Přidáme omyté kuřecí drůbky. Očištěnou a omytou zeleninu: mrkev celer, petržel a cibuli. Vše pokrájíme na kusy, přiložíme k masu, které zalijeme 7 dl vody a 5 dl červeného vína.
-
7
Přidáme omytou nať petržele a celeru (snítky svážeme), 4 ks jalovce, 2 ks bobkový list, 2 stroužky oloupaný česneku a 1 lžíci barevného pepře. Vývar budeme vařit pod poklicí při mírné teplotě minimálně 1 hodinu. Musí jen probublávat. Pak vývar scedíme a když vychladne, dáme ho do druhého dne do chladničky. Maso obereme, pokrájíme a můžeme ho použít do různých polévek.
-
8
Následující den posbíráme z vývaru ztuhnutý omastek, nebo znovu studený vývar scedíme - takto získáme čistý bujon, který přivedeme k varu, dochutíme solí, mletým pepřem, mletou paprikou, odstavíme z plotny a podáváme.