Koroptví polévka s listy vinné révy

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 115 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 200 g Celer bulvový
  • 200 g Kuřecí drůbky
  • 100 g Vinné listy
  • 200 g Koroptev
  • 1 kávová lžička Sůl
  • 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
  • 1 kávová lžička Pepř černý mletý
  • 0.5 kávová lžička Paprika mletá sladká
  • 0.5 kávová lžička Pepř citronový
  • 0.5 kávová lžička Česnek sušený
  • 2 ks Cibule
  • 1 ks Citrony
  • 1 ks Mrkev kořen
  • 2 ks Bobkový list
  • 4 ks Jalovec
  • 1 ks Petržel kořen
  • 1 špetka Nové koření mleté
  • 1 špetka Kardamom
  • 2 stroužek Česnek
  • 5 dl Víno červené
  • 7 dl Voda pitná
  • 0.5 dl Víno madeira
  • 1 kg Bažant obecný
  • 1 polévková lžíce Celer - nať
  • 3 polévková lžíce Olej olivový
  • 0.5 polévková lžíce Sůl
  • 1 polévková lžíce Petržel - nať
  • 9 polévková lžíce Pepř 4 barev
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 926 kcal
  • Sacharidy 42 g
  • Tuky 119 g
  • Sodík 677 mg
  • Bílkoviny 85 g
  • Uhlovodany 38 g
  • Cholesterol 308.5 mg
  • Draslík 1439.2 mg
  • Vláknina 24183.5 mg
  • Vitamín A 24183.5 mg
  • Vitamín B6 2.2 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 101.5 mg
  • Vitamín E 1 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 10.8 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Omyté listy vinné révy drobně pokrájíme. Chemicky neošetřený citron omyjeme, osušíme a nastrouháme.

  • 2

    Koroptví prsa omyjeme, osušíme, pokrájíme na nudličky, které v hrnci orestujeme na olivovém oleji dozlatova.

  • 3

    Maso ochutíme solí, bílým pepřem, 1 lžičkou citronové kůry, prolisovaným česnekem, promícháme a zalijeme 0.5 dl červeného vína a 0.5 dl vínového bujonu. Přidáme pokrájené listy z vinné révy a polévku pomalu vaříme 10 minut.

  • 4

    Nakonec dochutíme 1 špetkou nového koření, 1/2 lžičkou citronového pepře, mletého kardamomu a podáváme.

  • 5

    Vínový bujon z pernaté zvěře [29549]:

  • 6

    Očištěné a omyté maso (1 kg) z pernaté zvěře rozporcujeme a dáme do většího hrnce. Přidáme omyté kuřecí drůbky. Očištěnou a omytou zeleninu: mrkev celer, petržel a cibuli. Vše pokrájíme na kusy, přiložíme k masu, které zalijeme 7 dl vody a 5 dl červeného vína.

  • 7

    Přidáme omytou nať petržele a celeru (snítky svážeme), 4 ks jalovce, 2 ks bobkový list, 2 stroužky oloupaný česneku a 1 lžíci barevného pepře. Vývar budeme vařit pod poklicí při mírné teplotě minimálně 1 hodinu. Musí jen probublávat. Pak vývar scedíme a když vychladne, dáme ho do druhého dne do chladničky. Maso obereme, pokrájíme a můžeme ho použít do různých polévek.

  • 8

    Následující den posbíráme z vývaru ztuhnutý omastek, nebo znovu studený vývar scedíme - takto získáme čistý bujon, který přivedeme k varu, dochutíme solí, mletým pepřem, mletou paprikou, odstavíme z plotny a podáváme.

Komentáře k receptu