Špenátový koláč s vejci
Suroviny
- 600 g Špenát listový čerstvý
- 400 g Vepřová panenka
- 300 g Telecí kýta
- 50 g Máslo čerstvé
- 400 g Těsto na pizzu
- 30 ml Víno bílé
- 150 ml Smetana 33% (šlehačka)
- 8 ks Vejce slepičí
- 1 špetka Muškátový oříšek
- 2 špetka Sůl
- 2 špetka Pepř černý mletý
- 1 stroužek Česnek
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 606 kcal
- Sacharidy 6 g
- Tuky 30 g
- Sodík 637 mg
- Bílkoviny 42 g
- Uhlovodany 5 g
- Cholesterol 436.3 mg
- Draslík 1282.1 mg
- Vláknina 7308.8 mg
- Vitamín A 7308.8 mg
- Vitamín B6 1.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 28.4 mg
- Vitamín E 3.1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 15.4 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Česnek a šalotku oloupeme a pokrájíme na menší kousky. Špenát spaříme ve vroucí vodě.
-
2
5 vajec uvaříme natvrdo, poté necháme vystydnout a oloupeme skořápky.
-
3
Maso umeleme, smícháme s česnekem, šalotkou, muškátovým oříškem. Osolíme a opepříme. Přilijeme víno.
-
4
Máslo rozehřejeme a podusíme na něm špenát.
-
5
Zapékací formu vyložíme plátem vyváleného těsta. Naplníme vrstvou špenátu a vrstvou masové nádivky. Nakonec do nádivky vmáčkneme vejce.
-
6
Smetanu smícháme s 2 žloutky a 1 vejcem, směsí pokryjeme povrch koláče. Osolíme a opepříme. Pečeme při 180 °C 45 minut.
-
7
Servírujeme vlažné.